Lemminkäinens oppkjøp av Mesta Industri kan bli stoppet

Konkurransetilsynet varslet onsdag Lemminkäinen Norge AS og Mesta Industri AS om at det kan bli aktuelt å gripe inn mot oppkjøpet.

Tilsynet skriver i en melding at ved oppkjøpet vil antall tilbydere av asfalt bli redusert i flere lokale/regionale markeder.

– Disse endringene i markedsstrukturen vil legge bedre til rette for at aktørene kan koordinere sin markedsadferd gjennom stilltiende samarbeid. En slik atferd vil hindre en effektiv konkurranse i asfaltmarkedet, sier avdelingsdirektør Jostein Skaar i Konkurransetilsynet.

Konkurransetilsynet understreker at dagens varsel om mulig inngrep ikke er et endelig vedtak.

Det er Lemminkäinen som kjøpende part som søker Konkurransetilsynet om godkjenning. De er nå i gang med å gå igjennom den foreløpige vurderingen fra Konkurransetilsynet. Lemminkäinen vil ha en mulighet til å kommentere og gi tilsvar på den foreløpige vurderingen og diskutere, om nødvendig, potensielle tiltak.

- Vi vil fortsette vårt gode samarbeide med Konkurransetilsynet. Etter vår mening vil oppkjøpet ikke ha noen negativ innvirkning på konkurransen. Den samlede markedsandel for Lemminkäinen og Mesta Industri vil være godt under 30 prosent, sier Finn Halvor Skaardal, administrerende direktør i Lemminkäinen.

Etter konkurranseloven har selskapene nå 15 virkedager på å kommentere tilsynets foreløpige vurderinger. Tilsynet har deretter 15 virkedager til å treffe endelig vedtak i saken.

Dersom Lemminkäinen tilbyr avhjelpende tiltak, kan Konkurransetilsynet forlenge fristen for å treffe vedtak med ytterligere 25 virkedager. Det kan derfor skje at et endelig vedtak i denne saken først kommer i løpet av juni. Et avslag fra Konkurransetilsynet kan klages inn for Fornyings- og administrasjonsdepartementet.

- Vi er overrasket over Konkurransetilsynets varsel, men vi avventer nå det endelige vedtaket. Fram til det foreligger, er det fokus på operativ drift og forberedelse til 2011-sesongen for Mesta Industri. Skulle det endelige vedtaket bli slik som det vurderes i varselet, vil Mesta Industri fortsette som et datterselskap i Mesta-konsernet. Mesta Industri har en meget god ordrereserve og ligger an til å få et tilfredsstillende år, sier konsernsjef Harald Rafdal i Mesta.