10 500 på Maxbo-åpningen 1. dag!

Det har vært et pangåpning for Maxbo Stormarked som åpnet kl 06 torsdag på Hvam nord for Oslo.Det ble omsatt varer for over 11 millioner kroner og mer enn 10 500 mennesker har vært innom butikken på åpningsdagen, sier Tom Borthen til Byggeindustrien.

Fakta om Maxbo Stormarked Hvam

20 000 kvadratmeter butikk/lager

Hagesenter ute og inne 2 500 kvm

26 lastebiler med butikkinnredning

20 000 varelinjer

9 500 varelinjer fra Løvenskiold Handels sentrallager

500 tonn varer levert

250 kilometer datakabler/strømkabler

Energianlegg dimensjonert tilsvarende 300 leiligheter

Miljøprofil

1 200 spotter for effektbelysning

60 overvåkingskamera

450 parkeringsplasser +++

Jeg er overrasket, glad og full av beundring, sier Borthen. Mer enn 200 Maxbo-ansatte har stått på som løver hele dagen. Jeg er også meget glad for alle de positive tilbakemeldingene vi har fått fra kundene.De har vært strålende fornøyd, sier han.

Det blir også søndagsåpent. Maxbo-ledelsen tror at tusenvis av mennesker vil besøke butikken før helgen er omme. På årsbasis vil den nye butikken omsette for mange hundre millioner kroner. Etter denne åpningen kan det være at prognosene må revurderes.

"Over 1500 i kø utenfor når dørene åpnet kl 06.00. Kundene ble sluppet inn puljevis. De første hadde sittet i kø siden tirsdag.

Trafikk-kaos i morgentimene – politiet måtte i perioder stenge E6 for å ta unna køen på vei inn til varehuset.

Et utrolig trykk og engasjement rundt åpningen. Varene går unna; eks. 150 driller på 7 minutter – varer som gulv, dører, tujaer, terrassebord, elektroverktøy og høytrykksvaskere går unna", skriver makedsdirektør Tina Karp i en mail til Byggeindustrien.

Hun sier at det er delt ut massevis av kaffe og boller, positive og blide kunder og logistikken i varehuset flyter fint.

Åpningsdagen ser ut til å gå over all forventning – foreløpig tyder estimatene på at de fleste salgsrekorder blir slått og vi regner med fullt hus hele helgen, sier hun. I løpet av formiddagen hadde mer enn 5 000 mennesker vært innom dørene.

Markering onsdag

Onsdag hadde Maxbo invitert utvalgte gjester til en markering og til en omvisning. Byggeindustrien var også til stede. Og la det være sagt – dette er en fantastisk flott butikk. Tom Borthen som leder Løvenskiold Handel mener selv at dette ikke bare er et av de største og flotteste byggevarehusene i Norden, men i hele Europa. Niels Torp som har tegnet bygget, var også særdeles fornøyd. Det samme var Karl Erik Rimfeldt fra Kongsvinger som gjennom familiens eiendomsselskap har vært byggherre og som eier bygget. Maxbo har selvsagt stått veldig sentralt i utformingen av prosjektet. Carl Otto Løvenskiold har personlig involvert seg sterkt i utformingen av det nye byggevarehuset. Også de involverte entreprenører (Ing. Gunnar M Backe og Ø. M Fjeld) og andre aktører som har bidratt har fått et nytt flott prosjekt på sin skryteliste. Åpningsarrangementet ble profesjonelt ledet av Geir Heljesen.

Nabo til Plantasjen
Rimfeldt-familien etablerte for 25 år siden Plantasjen ved Olavsgård i Skedsmo (det ble i sannhet en meget vellykket satsing)– og i og med at de også disponerte nabotomten har det vært mange interesser for å bygge varehus. Bauhaus gikk offentlig ut og så at de skulle bygge, men det var Løvenskiold Handel og Maxbo som trakk det lengste strået. Det ble inngått en avtale i 2007, og det var meningen å åpne i 2010. Men på grunn av finanskrisen ble prosjektet utsatt i ett år. Etter ett års planlegging startet arbeidet i marken 20. januar 2010.

Estetisk flott bygg
I følge Maxbo-ledelsen er dette ikke bare blitt et estetisk flott bygg, men det har også en 100 % funksjonalitet. Dette er noe av det mest innovative byggevarehus som er bygget. Dette kommer også til å bli Maxbos utstillingsvindu utad. I det nye byggevarehuset er det lagt opp til å kunne betjene både proffmarket og forbrukermarkedet. Det er totalt 20 000 kvadratmeter med et eget hagesenter på 2 500 kvadratmeter. Der er det bygget opp noen drømmehager det er all grunn til å besøke. Les mer om dette på hage.no. I det messemagasinet vi har laget til Hagemessen 7.- 10. april er det en stor reportasje. Denne reportasjen ligger også digitalt på våre nettsider.

Det nye varehuset skal dekke området Oslo Nord og Romerike. Totalt bor det 200 000 innbyggere i dette området som også er ett av de viktigste vekstområdene i hele hovedstadsområdet. Det er et markedspotensial i byggevarehandelen på to milliarder kroner. Ubeskjedent sier Maxbo-ledelsen at de vil ha noen hundre millioner kroner av dette markedet gjennom den nye butikken på Hvam.

Maxbo har syv byggevarehus i regionen. Etter at Hvam nå er åpnet blir butikkene på Kløfta og Strømmen lagt ned. For å illustrere størrelsen kan det nevnes at det er plass til alle de tre Maxbo-butikkene på Sinsen, Elverum og Asker inne i det nye storsenteret. De tre nevnte butikkene er ikke små de heller.

Mange søkere
Det var mer enn 850 søkere til det nye varehuset. Det er fra starten 125 ansatte fordelt på 90 årsverk. I følge Tom Borthen er det allerede planer om å ansette flere. Morten Hovland som kommer fra Elkjøp skal lede virksomheten. I ledergruppen på åtte er det tre interne, resten er rekruttert eksternt. Av de ansatte er det 50 som kommer fra Løvenskiold/Maxbo-konsernet.

Det er lagt betydelig vekt på opplæring og kursing av de ansatte. På Hvam skal det være
a) enkelt å handle

b) en plass hvor man får råd og veiledning

c) et sted hvor man ka n få inspirasjon

d) et sted hvor man kan finne ”alt”

Nye elementer
På Maxbo Stormarked Hvam er det satset på en Drive-In løsning for trelast som skiller seg fra andre løsninger i bransjen. Hagesenteret er nevnt. I tillegg møtes alle kundene som kommer in n i butikken av en stor vegg med store TV-skjermer hvor det hele tiden presenteres nyheter og tilbud. Det er satset på at det skal være enkelt å finne frem. Det er også ny design på belysningsavdelingen og i avdelingen for el-verktøy. Ellers satses det på en rekke nye produktgrupper.

Det er også laget en egen kjøregate hvor man under tak kan laste opp varene. Dette er varer man på mange andre byggevarehus har lagret utendørs.

Positiv kommune
Karl Erik Rimfeldt trakk frem det positive samarbeidet man har hatt med Skedsmo kommune. Varaordfører Boye Bjerkholt var til stede. Det samme var også Aage Jacobsen som har vært en viktig person i kommunen for denne utbyggingssaken.

Rimfeldt takket også Niels Torp og hans team v/ Dag Leyre Olsen for en utmerket jobb. Han takket også entreprenørene Ing. Gunnar M. Backe og Ø.M. Fjeld som i arbeidsfelleskap har løst oppgavene sine med glans. Jan Olof Olsson fra Backe har vært prosjektleder.

Byggherrens prosjektleder har vært Karen Cecilie Møller fra Vedal Prosjekt assistert av Beata Filbrandt fra Rimfeldt eiendom. Også styringsgruppen fra Løvenskiold med Tom Borthen, Morten Johannesen og Frida Oddsdottir ble også takket av Rimfeldt som spesielt takket Carl Otto Løvenskiold som personlig har engasjert seg sterkt i prosjektet og som også har vært leder for styringsgruppen for selve bygget. Tom Borthen ledet styringsgruppen i Løvenskiold Handel og helheten.

Karl Erik Rimfeldt hadde med seg en skikkelig nøkkel som han overleverte til sine leietakere.

For Carl Otto Løvenskiold som nå er den 13. generasjonen som driver det 350 gamle familieselskapet videre, er det selvsagt stort å kunne bidra til å åpne et så vidt stort byggevarehus.

Men han har ikke tenkt å gi seg med dette. Allerede 3. mai åpner et helt nytt byggevarehus i Skien.

Totalt er det nå 75 Maxbo byggevarehus. 38 av dem eies av Løvenskiold.

Første kunden møtte i går
Kl. 21 tirsdag kveld møtte den første kunden frem til nyåpningen på Hvam. Det var David Brandt fra Drammen. Han ble gjort oppmerksom på at butikken først åpnet en 31. mars kl. 06.00. Det var han klar over. Men han hadde fire bøker i bagasjen og god sovepose. Til Byggeindustrien sier han at han nettopp har bygget hus, og nå står et nytt kjøkken på ønskelisten. Og den første kunden får 70 % avslag på et nytt kjøkken – og det tilbudet ville han benytte seg av. Utover onsdagen kom en rekke nye kunder for å stille seg i kø. De ble godt tatt vare på og fikk både mat og varm drikke. Når butikken åpner kl. 06 blir det nok kamp om tilbudene. Det første døgnet skal butikken være åpen til kl. 24.00. Vanlig åpningstid vil være fra kl. 06 – 21. Det blir søndagsåpent.

Byggeindustrien kommer med en omfattende reportasje om det nye prosjektet i bladet. Det kommer også en billedkavalkade på denne saken her på bygg.no samt på hage.no.