NKF oppgitt over snuoperasjon

Styreleder Elisabeth Kynbråten i Norsk Kommunalteknisk forening (NKF byggesak) er oppgitt over den varslede snuoperasjonen rundt søknadsplikt for våtromsarbeid i eksisterende bygg.

I et brev til kommunalministeren utdyper hun frustrasjonen.

– Når vi leser talen som ble fremlagt av kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete på Byggedagene 23. mars 2011.og BE sin uttalelse til saken blir vi noe oppgitt. Her har man kjørt hardt på at våtromsfeil bidrar til både helseskader og økonomiske belastninger for samfunn og den enkelte. Man har gitt sterke føringer på at kommunene ikke må akseptere selvbyggeren uten at det er sterke holdepunkter for det (jf kompetanse) og så plutselig gir man signaler om at alt kan endres tilbake igjen. Også bransjen selv er anbefalt å ikke gå for løsningene knyttet til selvbyggeren, sier Elisabeth Kynbråten, styreleder i NKF byggesak og leder av plan- og bygningsavdelingen i Aker kommune.

Hun peker videre på at uttalelsene fra bransjen knyttet til våtrom, viser at kostnadene med å jobbe for en tiltakshaver som skal ”ta ansvaret selv” oftest er lite tilfredsstillende.

- Ønsket om lavest mulig pris på alle ledd i arbeidet gir ofte dårlige og gale løsninger. Her er det særlig ved rehabiliteringer av våtrom som er problemet, idet våtrom i nye bygg inngår som en del av ”byggetillatelsen” på hele prosjektet, sier Kynbråten.

 - Hvorfor er det nå gitt signaler om at myndighetene kan gå helt eller delvis tilbake på tidligere ordning? spør hun videre.

- Svaret fremgår delvis av talen og informasjonen fra BE. Myndighetene har nå sett at praksis i kommunene ikke er ensartet. Dette er jo noe alle har visst om lenge og som NKF byggesak har jobbet aktivt med i mange år. Da må man heller sette søkelyset på gebyr og dokumentasjon, samt på avhendingsloven og på forsikringsbransjens håndtering av skadeutbetalinger.

Flere av oss i styret i NKF byggesak har hatt informasjonsmøte med byggebransjen i tilknytning til ny lov. Et av punktene det var størst fokus på var nettopp våtrom. Og ”alle” er skjønt enige om at det endelig kommer noe som skal luke vekk den useriøse delen av bransjen. Man har kun vært bekymret for selve gjennomføringen av regelverket i kommunene. Den nå varslede snuoperasjonen har gitt reaksjoner på at man ikke heller nå klarer å gjøre noe med hvor ”skoen trykker” og at våtrommene lekker, utdyper hun.

- NKF byggesak standardiserer ByggesaksNorge. Det ville være en stor fordel om KRD og KS støttet dette arbeidet mer konkret. Spesielt i forhold til markesdsføring og implementering/oppfølgning i praksis. Særlig gjelder dette felles maler og rutiner. Vi bidrar dessuten gjerne i utarbeidelse av en standard for gebyrmal, avslutter Kynbråten.