Bolig viktig for helsen

Bolig er en viktig forutsetning for at man kan leve godt og forbedre livet på øvrige områder. For enkelte kan det være vanskelig å skaffe bolig.

Rapporten "Bolig, helse og sosial ulikhet" er en sammenstilling av forskning om disse sammenhengene og er skrevet av Arne Backer Grønningssæter og Roy Nielsen ved Fafo.

Den viser at det er behov for mer forskning for å klargjøre eventuelle årsaksforhold mellom bolig og helse, samt forklare boligens betydning for levekår, barndom og fordeling.

I forbindelse med lanseringen av rapporten arrangerte Helsedirektoratet, i samarbeid med Husbanken, et fagseminar.

Skjevfordelt boliggode
I Norge eier de fleste sin egen bolig. Bolig er en investering, og verdien styres av tilbud og etterspørsel. Men dette boliggodet er sosialt skjevfordelt, både mellom generasjoner og mellom ulike inntektsgrupper.

Den sterke prisveksten har gjort det vanskelig – særlig for unge mennesker – å etablere seg på boligmarkedet, og man ser en tendens til økende gjeldsbelastning i husholdninger med lavere og midlere inntekt.

Samfunnsoppdrag for flere sektorer
Nasjonal strategi for å utjevne sosiale helseforskjeller tar inn over seg sammenhengen mellom bolig og helse. Alt fra fysiske forhold som inneklima og størrelse, til psykososiale forhold som nabolagskvalitet, trygghet og tilgang til rekreasjonsområder påvirker helsen.

 – Levekår og de sosiale helsedeterminanter – slik som bolig – har stor innvirkning på helse og fordeling av helse, sier Guldvog.

Bård Øistensen fremhever Husbanken som en viktig velferdsaktør, hvor et av hovedmålene er å korrigere der markedet svikter og sørge for at bolig som et velferdsgode blir jevnere fordelt i befolkningen.

– Velferd og rettferdig fordeling er et samfunnsoppdrag for flere sektorer. Derfor iverksetter Husbanken sine strategier i tett samarbeid med både statlige og kommunale aktører, sier Øistensen.

Husbankens virkemidler for å oppnå en jevnere fordeling av bolig:
- startlån til førstegangsetablerere
- utvidet bostøtte
- tiltak for å redusere antall bostedsløse
- forsterket innsats i levekårsutsatte områder gjennom boligsosiale utviklingsprogram (Groruddalssatsingen).