Veidekke ser lyst på det

Veidekke har sammen med verdensøkonomien ristet av seg diverse usikkerhetsmomenter og varsler lyse utsikter for bygg- og anleggsbransjen hvor særlig boligbyggingen utmerker seg.

– Vi kommer til å skru opp virksomheten vår spesielt i Oslo og Stockholm. Dette vil være våre desidert viktigste satsningsområder når det gjelder boliger. Vi har hatt netto tilvekst i vår tomtebank i løpet av de siste årene. Målet er i løpet av få år å komme opp og tilbake på et nivå hvor vi bygger 1500 boligenheter hvert år, opplyser konsernsjef Terje Venold i Veidekke da bedriften la frem sin konjunkturrapport for de skandinaviske land.

Boligtopp 2013
Etter at den norske boligbygingen var tilbake på 22.000 igangsatte boliger i fjor, regner Veidekke med at den vil øke ytterligere til 27.000 i år. Veksten vil fortsette til om lag 30.000 nye boliger i 2013 for så gradvis å avta til 26.000 i 2015. Veidekke tror det er småhus som vil står for den kraftigste veksten, mens blokkbebyggelse vil ha en mer beskjeden veksttakt.

– Kostnadspress som følge av økt kapasitetsutnyttelse og økende rente kan bremse veksten, kommenterte direktør for strategi og marked, Rolf Albriktsen, som har utarbeidet og presenterte prognosene.

Han påpekte at prisene på bruktboliger har steget med 33 prosent siden 2009. Svakt tilbud av nye boliger er med på å drive opp prisene på nye boliger hvor blokkleiligheter i år vil få en prisoppgang på 10 prosent, mens prisveksten for rekkehus og eneboliger vil bli på henholdsvis seks og syv prosent.

På kort sikt er Veidekke mest bekymret for bidraget økende tomtepriser vil ha for byggekostnadene. Nye offentlige krav er ikke en like sterk trussel. Dessuten er dette en del av rammebetingelsene som er like for alle aktørene. Videre demper veksten i brukboligprisene faren.

Godt anleggsmarked
Konjunkturoppgang og økende optimisme ga omslag i yrkesbyggmarkedet i fjor. I år forventer Veidekke en vekst i igangsatt areal på 4-5 prosent med fortsatt økning inn i 2012. Veksten kommer innen private yrkesbygg.

I følge Veidekkes prognoser fortsetter anleggsvirksomheten å øke i år og neste år. Veksten blir på henholdsvis tre og en prosent, men dette er fra høye nivåer. Her henviser Albriktsen til prosjekter for 40 milliarder kroner, riktignok inkludert teknisk utstyr, innen jernbane frem til 2015 og rundt 30 milliarder innen vei.

– Dette indikerer godt marked, kommenterer han.

Dermed ligger samlet vekst innen bygg og anlegg til å bli fem prosent både i år og neste år, i følge Veidekke.

Oppløftende i Sverige
I nabolandene er det svenske markedet som peker seg ut som mest oppløftende. Boligprisene er på vei opp, og veksten vil fortsette i vekstregionene også i år. Etter at 24.000 boliger ble igangsatt i fjor, er boligbyggingen på vei oppover selv om det er fra lave nivåer. Prognosen er 27.000 nye boliger i år stigende til 30.000 neste år.

Investeringer i private yrkesbygg skal opp hele ni prosent i 2011-12 hvor handel og hoteller bidrar mest. Offentlige bygg skal øke med fem prosent i år. Anlegg vil få en vekst på seks prosent i år og fire prosent neste år hvor store samferdselsprosjekter rundt Stockholm drar opp.

Dermed ligger de samlede investeringene til bygg og anlegg i Sverige an til å øke med seks prosent i år og fire prosent neste år, i følge Veidekkes prognoser.

Danmark i bedring
Danmark har opplevd tre kvartaler med positiv vekst i 2010 etter kraftig fall i byggaktiviteten i deler av 2008 og hele 2009. Boligbyggingen i fjor var rekordlav med om lag 9.000 igangsatte enheter. Denne vil stige til 11.000 i år og 12.000 i 2012 for så å øke jevnt frem mot 15.000 i 2015.

Satsing på sykehus og omsorgsbygg vil også trekke bygginvesteringene litt opp samtidig som større jernbane- og veiinvesteringer vil bidra til en viss vekst innen anlegg.

Etter et fall på de samlede bygg- og anleggsinvesteringene i fjor på seks prosent, vil veksten i år bli på magre tre present og det fra et lavt nivå. Den labre danske byggaktiviteten har ført til at Veidekkes danske selskap Hoffmann har dradd ned omsetning til beskjedne 1,5 milliarder kroner.