Ingen lovfesting for uorganiserte

Senterpartiet hadde stor sans for forslaget, men stemte sammen med regjeringspartnerne da Stortinget mandag sa nei til å gi uorganiserte arbeidstakere nye rettigheter ved permittering.

Opposisjonspartiene fremmet tre ulike forslag som alle hadde til hensikt å gi uorganiserte lovfestet rett til informasjon og drøftelser ved permitteringer.

Samtlige falt som ventet under voteringen, men Senterpartiets Geir Pollestad hadde helst sett at utfallet ble et annet.

– Jeg skal ikke legge skjul på at Senterpartiet har betydelig sans for forslaget, og vi vil jobbe ufortrødent videre med det, sa Pollestad.

– HSH er enig i dette, Bedriftsforbundet er enig i dette, Akademikerne er enig i dette, YS er enig i dette, Unio er enig i dette. Det er bare det at LO ikke er enig i det, og da får vi ikke regjeringen med oss, sa Venstre-leder Trine Skei Grande. NHO har også gått imot forslaget.

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) mener det ikke er behov for lovfesting fordi de uorganiserte også i dag har klare rettigheter som er blitt til gjennom sedvane.

I dag kan uorganiserte arbeidstakere i privat sektor sendes hjem på permittering med 14 dagers varsel og med dagpenger i inntil ett år. LO-ansatte har på sin side tariffavtaler som regulerer informasjon til de ansatte og rett til drøftelsesmøte med tillitsvalgte i sin hovedavtale. Tariffavtalen gir ikke uorganiserte slike rettigheter.