Murpuss løste gullkupp

DNA-spor på åstedet og funn av murpuss i en bil og i en verktøybag knytter de tiltalte til Norges største gulltyveri, mener politiet.

Fem menn i alderen 25 til 40 år risikerer opptil 12 år i fengsel dersom de blir funnet skyldige i innbruddet i gullsmedbutikken Gullborgen i Oslo 14. februar i fjor. Tre av dem er tiltalt for å ha deltatt under selve innbruddet, de to andre for medvirkning. Alle de fem svarte nei på skyldspørsmålet, men innrømmet en rekke andre mindre kriminelle forhold da rettssaken starten startet mot dem i Oslo tingrett mandag.

I tillegg er to andre personer siktet i saken. Den antatte hovedmannen sitter varetektsfengslet i Albania, mens en sjuende mann fortsatt er på rømmen. Påtalemyndigheten mener innbruddet ble utført av et organisert albansk nettverk.

Tiltalen om grovt innbrudd har en strafferamme på seks års fengsel, men de tiltalte risikerer en fordobling av straffene siden påtalemyndigheten også har tiltalt dem etter straffelovens paragraf 60a, den såkalte mafiaparagrafen.

Tips fra Hamar

Aktor Trude Sperre mener flere spor på åstedet knytter de tiltalte og siktede til saken: Et DNA-spor fra den antatte hovedmannen som sitter varetektsfengslet i Albania, er funnet på en stikkontakt i kjelleren til Gullborgen. Dessuten er fragmenter av murpuss og maling fra hvelvet funnet i bagasjerommet til bilen til en av de tiltalte, en 27 år gammel mann.

Politiet kom på sporet av ham etter å ha fått tips fra politiet i Hamar om et ransforsøk der bare noen måneder før Gullborgen-ranet.

Anslaget mot gullforedlingsbedriften K.A. Rasmussen i november 2009 var så likt ranet av Gullborgen at politiet fikk mistanke om at de samme personene kunne stå bak. På Hamar ble det funnet et DNA-spor av den 27 år gamle tiltalte. Omfattende spaning på ham og hans nettverk førte til en rekke pågripelser og ransakinger våren 2010. Det var i forbindelse med dette at murpussen som knytter 27-åringen til Gullborgen, ble funnet i hans bil. Senere ble det også funnet DNA-spor fra ham på verktøy som knyttes til saken.

27-åringen står også tiltalt for ransforsøket på Hamar, men nekter straffskyld også for dette forholdet.

I garasjen

Rester fra samme type maling og murpuss som ble funnet i bilen til 27-åringen, ble videre funnet i en verktøybag i garasjen til en av de andre tiltalte. Den 28 år gamle familiefaren er dømt for medvirkning til ranet ved å ha lånt ut en bil som ifølge tiltalen ble brukt til rekognosering i forkant av ranet, samt for å ha oppbevart og skjult verktøy og utstyr i sin garasje.

En av de andre tiltalte, en 32 år gammel mann, knyttes også til ranet, blant annet via DNA-spor på verktøyet som politiet mener er brukt under tyveriet.

Undersøkelser av telefonene til de første som ble pågrepet, førte til pågripelsen av en 25 år gammel albaner. I leiligheten han oppholdt seg i på det tidspunktet han ble pågrepet, ble det funnet en gullring fra Gullborgen, men politiet har foreløpig ikke fått klarlagt om den hører til ransutbyttet eller om den er lovlig anskaffet.

Påtalemyndigheten mener ranerne har rekognosert og planlagt ranet i lengre tid. Daglig leder i Gullborgen skal blant annet ha fått besøk av det hun mener må ha vært falske branninspektører som kort tid før ranet krevde å bli vist rundt i lokalene.

Utbytte borte

Ifølge tiltalen var tyvene utstyrt med slegge, metallsaks, vinkelslipere og annet tungt verktøy og hadde også med seg sambandsutstyr da de ranet Gullborgen. De forserte døra til en vaskekjeller i bygget og banet seg deretter vei inn i Gullborgens hvelv, hvor de hentet ut gull og diamanter for 38-40 millioner kroner, noe som gjør det til det største gulltyveriet i Norge noensinne. Utbyttet er fortsatt søkk borte.

Ifølge aktor Trude Sperre har ransutbytte økt i verdi til rundt 49 millioner kroner det siste året på grunn av prisstigningen på diamanter.

Gullsmedforretningen hadde ikke forsikret verdiene.

Det er satt av fem uker til behandlingen av saken i Oslo tingrett