Vi kan levere mer ren vannkraft

Etter katastrofen i Japan har strålingsproblemene fra kjernekraft nok en gang blitt avdekket. Hva som til syvende og sist skjer ved kjernekraftverket hvor man nå kjemper en håpløs kamp mot klokken, vet foreløpig ingen. Men Japan vet alt om hvilke katastrofer som følger atombomber – et kjernekraftverk kan også bli en dødens ”bombe” om alt går galt. Nå er det store spørsmålet hva som skjer med alle kjernekraftverkene som er i drift og som er planlagt både i Japan og i resten av verden.  

I dag leverer kjernekraftverk i enkelte land betydelige deler av den energien som trengs. Forsvinner denne energikilden, blir etterspørselen fra andre kilder desto større.

Og det er nettopp her Norge kommer inn. Vi er stor eksportør av olje og gass (og kull) – og vi kan også levere ren vannkraft i deler av året. Skjønt bygger vi ut vannkraften vår – og bygger vi om mange av de gamle kraftverkene slik at vi kan utnytte vannet enda bedre, er vi overbevist om at vi kan forsyne enda flere mennesker rundt om i Europa med ren fornybar energi. I tillegg vil vi sikre at vi selv har nok strøm også i vårknipa. Tar vi også med det som kommer fra vindkraft – og kanskje etter hvert bølgekraft, saltkraft og hva det måtte være, kan vi sikre det inntektsbortfall vi en eller annen gang vil få i olje- og gassindustrien. Her snakker vi om fornybare inntekter.

Vi forstår det slik at Enova også ønsker å engasjere seg mer i vannkraftprosjekter. Det var ikke for tidlig. Vi har etterlyst et slikt engasjement lenge.

Vi tror at det er viktig at alle gode krefter nå samler seg for å sikre energiforsyningen også her i landet. I tillegg til å bygge ut kraftverkene, må vi også satse på å utnytte den gassen vi har, og i tillegg må vi selvsagt bygge ut linjekapasiteten.

I enkelte områder som Hardanger har det vært en enorm motstand, skjønt noe av luften synes å ha gått ut av motstandernes ballonger. I andre steder av landet har vi en langt mer vennlig holdning til kraftlinjer. Det kommer kanskje av at i vårt veldige land så blir selv ”monsternmastene” små.

Bygger vi linjer kan vi også utnytte energien i alle de små elver og bekker (som til tider kan bli store elver når alt vannet skal ned i fjorden). Utbygging av småkraftverk kan være redningen for mange bygdesamfunn. Men vi er av dem som også er tilhenger av å bygge ut større vassdrag når det er mulig. Det gir arbeid til mange både små og store bedrifter.