Vil utrede heksesot-problemet

Mange som flytter inn i nye boliger eller nettopp har pusset opp, har fått seg en lei overraskelse ved at svart, ofte klebrig eller voksaktig misfarging ganske raskt har satt seg fast ulike steder i boligen.

Problemet har økt kraftig i de senere årene, spesielt sist vinter. Boligprodusentenes Forening tar dette problemet på alvor og vil nå komme til bunns i hva dette egentlig er for noe og hvor omfattende problemet er.

I nye eller nyoppussede leiligheter kan det komme " sot" på overflater, gjerne vinterstid. Dette fenomenet kalles heksesot (kjemisk sverting). For å bestemme om misfargingen faktisk er heksesot må det tas prøver. Det vanlige er at det meget raskt dannes svart, ofte klebrig eller voksaktig misfarging på lysbrytere, inne i kjøleskap, i dørsprekker, over spikerslag i vegger/tak og på vindusruter. Misfargingen kan komme raskt (fra få timer til noen dager) til at det bygger seg opp over en vintersesong.

Det er antatt at hoveddelen av stoffene som avgir dampen som forårsaker heksesot er fra materialer i bygningen, og bare noen prosent er fra produkter som huseieren selv har dratt inn i huset. Dette fremgår av en rapport som ble utarbeidet etter et forprosjekt, i regi av Boligprodusentene og Mycoteam, der også representanter for bl.a.. produsenter av byggevarer, maling og boliger deltok.

Sammen med Mycoteam har Boligprodusentenes Forening nå i gang et prosjekt for å finne ut mer om årsakene til problemet. Mycoteam er landets fremste eksperter på analyse og dokumentasjon av slike skader.

- Nettstedet www.heksesot.com er opprettet for å gi informasjon om problemet. Der kan entreprenører, huseiere og øvrige forbrukere også registrere skadene, sier Per Jæger, adm.dir. i Boligprodusentenes Forening.

- Vi håper på hjelp fra entreprenører, huseiere og andre forbrukere, fordi det er viktig å få kunnskap om omfanget av problemet, fremholder Jæger. Det trengs mer statistikk for å finne ut hvilke produkter som oftest settes i forbindelse med slike kjemiske sverteskader. Vi er opptatt av at boligene våre medlemmer leverer, skal ha høy kvalitet og et godt inneklima – svart misfarging i løpet av noen vinteruker er ikke forenlig med dette.

Boligprodusentene og Mycoteam håper prosjektet vil gi gode svar på problemstillingen. De setter derfor sin lit til at både entreprenører og boligkjøpere vil benytte www.heksesot.comtil å melde sine observasjoner.