Slag i ansiktet på Store Norske

Den nye ledelsen i Store Norske har fått et nytt slag i ansiktet da Kristian Jebsen Rederi og Jebsen Management ikke kan saksøkes etter gruve- og kullfraktskandalen på Svalbard.

Det er voldgiftsretten som har avvist Store Norskes krav mot Jebsen, melder Dagens Næringsliv.

I følge avisen må søksmålet begrenses til selskapet Polar Coal som overtok fraktkontraktene sommeren 2007. Dette foretaket er organisert som et kommandittselskap med en ansvarskapital på 27 millioner kroner. Her er riktignok Kristian Jebsens Rederi majoritetseier, men selskapet har også en rekke eksterne investorer hvor pumpe-aktøren Trond Mohn er den største. En eventuell kjennelse til fordel for Store Norske ville bety at Jebsens tap ville være begrenset til rederiets andel av ansvarskapitalen.

Økokrim har som kjent siktet rederiet for korrupsjon. Bakgrunnen er blant annet at tidligere Store Norske-direktør Robert Hermansen skal ha fått utbetalt 3,9 millioner kroner fra avdøde skipsreder Atle Jebsen. Store Norske mener at dette påståtte ”irregulære forholdet” skal ha ført til at det statlige kullselskapet i en årrekke er blitt overfakturert i flere hundre millioners klassen for kullfrakter.

Store Norske har i tillegg til søksmålet med krav om erstatning også sagt opp kullfraktkontrakten. Polar Coal mener derimot at kontraktforholdet må videreføres til 2022. Alternativet er at selskapet får erstatning for tapet av oppsigelsen som kan dreie seg om 3-5 milliarder kroner.