Vellykket ENØK-kampanje

Det er ikke alltid kampanjer gir det resultatet man ønsker, men i regjeringskvartalet har Departementenes servicesenter (DSS) og Statsbyggs energisparekampanje "Slå av før du går!" vært av den vellykkede sorten.

Kampanjen startet i midten av februar og ble rundet av fredag med resultater og premieutdeling.

- Det betyr ikke at det er slutt på energisparingen. Vi skal passe på at den gode trenden fortsetter, sier overingeniør Stig Hovland i Statsbygg.

Mer bevisst
Målet med kampanjen var å få alle som jobber i regjeringskvartalet til å bli mer bevisst på strømforbruket sitt. Med små, enkle grep som å slå av PC'en og lyset når man går fra kontoret, eller bruke trappen i stedet for heisen, skulle alle bidra til at strømforbruket gikk ned.

- Det har gitt resultater. Hvis den samme trenden fortsetter ut året, vil det gi en besparelse på 350.000 kwh. Det er bra, men det er mulig å hente ut enda mer, forteller Hovland.

800
- Resultatene viser at 800 flere departementsansatte nå skrur av PC’en når de går for dagen, og at de aller fleste skur av lyset på kontoret når de forlater det. På fellesrom som møterom og kopirom har det derimot ikke vært så god forbedring, sier Hovland.

Kampanjen ble blant annet lagt opp som en konkurranse departementene imellom, og ekstra kniving ble det da Statsbygg og DSS satt opp skjermer i resepsjonene som indikerte hvordan de ulike departementene lå an. Grønn farge betød bra, rød dårlig og hvitt midtimellom.

The Winner is…(trommesolo)
Da oppsummering ble gjort fredag, viste det seg at ”Beste departement” var Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet. Det departementet som hadde hatt ”Størst forbedring” i kampanjeperioden, var Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet. Statsbygg og DSS gratulerer og ønsker begge lykke til med fortsettelsen.

I utgangspunktet har ikke departementene vært noen ”værstinger” i ENØK-sammenheng. Byggene i regjeringskvartalet, med unntak av høyblokka, hadde og har et langt lavere energiforbruk enn tilsvarende kontorbygg.

- Vi mente likevel at det var noe å spare på bevisstgjøring. Det er energisparing å hente på de små tingene også, og det viser disse resultatene. Samtidig er det et viktig signal både for Statsbygg og departementene å ta energisparing i regjeringskvartalet på alvor, avslutter Hovland.