Smelteverk gjenvinner et halvt Alta-kraftverk

I dag «fyrer de for kråka». Men når energigjenvinningsverket ved Finnfjord smelteverk i Troms står ferdig, henter de en halv Alta-utbygging ut av spillvarmen.

Statsminister Jens Stoltenberg la torsdag ned grunnsteinen for det innovative energigjennvinningsverket ved ferrosilisiumverket i Finnfjord. Han berømmer initiativtakerne for nordnorsk stå-på vilje og miljøtenkning.

– Da jeg besøkte Finnfjord for to år siden, midt under finanskrisen, var det ikke mye optimisme å spore i norsk industri. Men her ble jeg presentert for en unik stå-på vilje og en optimisme for framtiden som gjorde inntrykk, sier Stoltenberg til NTB.

Energigjennvinningsverket er også første trinn i en visjonær tretrinnsrakett der målet er å skape verdens første smelteverk uten CO2-utslipp. Neste steg er byggingen av et bioetanolanlegg. Det siste og mest utfordrende rakettrinnet er å fange CO2 fra utslippene.

Godt miljøprosjekt

Det var disse planene Stoltenberg ble presentert for da han 4. mars 2009 gjestet Finnfjord. Han ble også presentert for et sterkt ønske om å kunne inngå langsiktige strømkontrakter, et ønske Finnfjord delte med annen norsk industri. I mellomtiden har regjeringen fått på plass ordninger som ikke utfordrer ESA-vokterne.

– Slikt sett er det som nå skjer i Finnfjord en god illustrasjon av den norske modellen der private bedrifter, offentlige etater og politisk ledelse finner fram til gode lønninger. Varmegjennvinningsanlegget i Finnfjord er dessuten et svært godt miljøprosjekt i seg selv når mer enn en tredel av energien gjenvinnes, sier Stoltenberg.

Ved grunnstensnedleggelsen vanket det også ros fra Bellona-leder Frederic Hauge.

– Finnfjord AS er et eksempel på dem vi i Bellona har som helter, sier Hauge til Troms Folkeblad.

Tør å satse

Investeringene i varmegjennvinningsanlegget og nytt servicebygg beløper seg til 770 millioner kroner. Enova har støttet prosjektet med 175 millioner kroner.

– Vi ønsker å prioritere de aktørene som tør å satse på teknologi som ligger helt i forkant av utviklingen. Finnfjord har visjoner og ønsker å satse. Energigjenvinning er en viktig del av deres strategi, og gjennom redusert energibruk øker de også sin konkurransekraft, sier Øyvind Leistad som er direktør for Energiproduksjon i Enova.