Statsbygg inngår energisamarbeid

Statsbygg og NCE Smart Energy Markets inngår partnerskap for blant annet å løse morgendagens utfordringer innen energiforbruk i statlige bygg.

Statsbygg deltar som industripartner i prosjektet «Styr smart i SmartGrid» som er ett av NCE Smart Energy Markets' primærprosjekter. Gjennom samarbeid, forskning og utvikling skal prosjektet utvikle nye løsninger for energiforvaltning og -effektivisering innenfor rammene av et SmartGrid-basert energimarked.

- Prosjektet er viktig for Statsbyggs kunder fordi det vil gi økt kunnskap om energiforbruket deres og være et incentiv til lavere energiforbruk. SmartGrid- prosjektet gir mer kunnskap om løsninger for at lokalt produsert overskuddsenergi i et nullutslippshus eller plusshus kan sendes ut på nettet, sier administrerende direktør i Statsbygg Øivind Christoffersen.

En viktig del av prosjektet vil være såkalte «bruker-caser». Her tas det blant annet sikte på å jobbe frem modeller for energismarte bygg. Målsettingene er at energiforbruket i statseide bygg skal kunne styres gjennom ny teknologi for å utnytte prissignaler i energimarkedene og samtidig se på potensialet for å utnytte nullutslippshus og plusshus. Statsbyggs bruker-case vil bestå av tre fokusområder, som dekker blant annet utrustning for måling, styring og kontroll internt i bygg, kartlegging av potensialet for fleksibilitet i energiforbruk i bygget og lokal, småskala produksjon og lagring av energi.

– Dette er et viktig samarbeid for oss, og vi er svært fornøyde med at Statsbygg ønsker å bidra med både finansiering og ikke minst med sin spisskompetanse innen bygg og forvaltning av offentlige eiendommer, sier prosjektleder i NCE Smart Energy Markets Per Bakseter.

- Samarbeidet med Statsbygg vil gi prosjektet «Styr smart i SmartGrid» et stort løft gjennom den lange erfaringen Statsbygg har med drift av sine bygg og den rollen slike aktører kan spille i framtidens energimarked, sier prosjekteier Knut Gustavsen fra Tieto.