Søknadsplikten fortsatt gjeldende

Norske Rørleggerbedrifters Landsforening presiserer at søknadsplikten på våtrom fortsatt er gjeldende.

De siste ukene har mye vært sagt og ment om søknadsplikten på våtrom. Siden Liv Signe Navarsete i forrige uke gikk ut med nyheten om at det vil komme endringer i dagens ordning, har det hersket stor forvirring blant forbrukere og rørleggerbedrifter som lurer på om dagens ordning allerede er avskaffet. Det er den ikke.

Kommunal- og regionalministeren sa i sin tale på Byggedagene i går 23. mars, at hun åpner for midlertidige endringer frem til ny ordning er på plass, forhåpentligvis på sensommeren 2011.

Det er fortsatt søknadsplikt på våtrom. Frem til nytt regelverk er på plass kan nå privatpersoner selv søke kommunen om ansvarsrett som selvbygger dersom man skal bygge om bad. Den som søker står da selv ansvarlig for kvaliteten på arbeidet som utføres. Statens Byggtekniske etat (BE) har i dag publisert en forenklet søknadsblankett på sine nettsider til dette bruk.

- Dette forenkler søknadsprosessen, samtidig som intensjonen fortsatt er at arbeid på våtrom skal utføres av seriøse og skikkelige håndverkere, og ivaretar dermed hensikten om å redusere bruken av svart arbeidskraft, sier adm. dir. i Norske Rørleggerbedrifters Landsforening- VVS (NRL), Tor Backe.

Han understreker at NRL i utgangspunktet har vært og fortsatt er positive til søknadsplikt for våtrom, både på nybygg og rehabilitering, fordi myndighetene dermed innførte ansvarsrett og krav til kompetanse hos håndverkere. Det som nå blir utfordringen for statsråden blir følgelig å balansere kravene til kvalitet i utførelse på våtrom mot behovet for langt enklere søknadsprosedyrer.

Kommunalministeren varsler også en gjennomgang av kommunenes ulike rutiner for gebyr på saksbehandling og understreket at kommunene ikke har mulighet til å ta mer i gebyr enn det faktisk koster å behandle søknaden.

Frem til revidert ordning er på plass er følgende gjeldende:

- Byggherre kan selv søke om godkjenning av arbeid på våtrom. Men må da selv ta ansvar for at gjeldende lovverk blir fulgt.

- Søknadsblankettene er forenklet og redusert til et enkelt skjema som byggherre fyller ut. Det er tilgjengelig via BEs nettsider. Dokumentasjon må vedlegges.

- Som selvbygger skal byggherren oppgi hvilke bedrifter som skal jobbe på våtrom og hvilke kvalifikasjoner disse har. Relevant kompetanse kan f eks være Mesterbrev, våtromssertifikat, lokal/sentral godkjenning for ansvarsrett eller eventuelle referanseprosjekter.

- Det åpnes nå også for at et foretak i større grad påtar seg ansvarsretten for hele prosjektet . Gevinsten blir lavere behandlingsgebyr, men utfordringen blir selvsagt at man hefter med sin ansvarsrett for de eventuelle feil som underentreprenørene gjør. Således er det viktig at man er nøye med hvilke underentreprenører man benytter.

Disse endringene vil medføre raskere saksbehandling og som sagt lavere gebyr i og med at færre foretak skal dybdekontrolleres før arbeid kan igangsettes.

- Det er viktig å påpeke at dette kun er en midlertidig løsning. Det stilles fortsatt krav i loven om at arbeid skal utføres av fagkyndig personell, så forenklingen åpner ikke for verken hobbyhåndverk eller svart arbeidskraft, Sier Tor Backe.

- Vi er glade for at Statsråden og BE har tatt våre innspill på alvor og nå vil se på hvordan vi kan få en varig løsning som fungerer bedre for alle parter. Det blir spennende å følge arbeidet videre, avslutter Backe.