TEF feirer 25 år

Takentreprenørenes forening (TEF) slår i dag ut håret og feirer 25-årsjubileum. Samtidig ser foreningen at bransjen står ved et veiskille og at det trengs nye tanker rundt rekruttering for å sikre at taktekkerfaget i Norge skal leve videre de neste 25 årene.

64 deltakere er i dag samlet på Grand Hotel i Oslo for å feire foreningens 25-årsjubileum.

- Selve arrangementet er en tretrinnsrakett. Først skal 64 deltakere fra medlemsbedriftene våre være med på en fagdag, før det blir en skikkelig festmiddag med god underholdning på kvelden, sier styreleder Jon Johansen i TEF. Fredag gjennomfører foreningen generalforsamling.

Vil bli mer synlig

Foreningen har lagt en strategi om å bli mer synlig i byggebransjen og i forbindelse med jubileet har foreningen laget et eget jubileumsmagasin.

– TEF representerer nå 37 bedriften og 850 ansatte og en total omsetning på 850 millioner kroner, opplyser Johansen, og legger til at det er rom for flere medlemsbedrifter i foreningen.

- Det skal være en fordel for bedriftene å være medlem hos oss, sier han.

Rekruttering er fanesaken

Foreningens store fanesak er rekruttering til taktekkerbransjen. Som for resten av byggenæringen er den utfordrende.

- Vi har nettopp gjennomført en undersøkelse for å kartlegge kompetansen i medlemsbedriftene våre og det topper seg med ufaglærte. Samtidig ser vi at gjennomsnittalderen blant taktekkere er høy og at det ikke er så mange som jobber på taket etter at de er 55 år. Vi er nødt til å ta rekruttering svært seriøst hvis vi skal klare å opprettholde en base med gode, norske fagfolk. Per i dag er det ikke lett å finne unge som vil være med i vår bransje, sier Johnsen.

Lysere utsikter for bedriftene

- Vi kan ikke gi opp. Utsiktene blant våre medlemsbedrifter ser også lys ut, påpeker Johnsen.

I en fersk TEF-undersøkelse rapporterer nemlig ingen bedrifter at de tror på dårligere resultater i 2011 enn i 2010. 72 prosent forventer bedre resultater og rapporterer om høyere ordrereserve i 2011 enn i fjor.

Rekrutteringsproblematikken er prekær og Johnsen sier at bransjen må innse at utfordringen er der og vise vilje til å løse den for å opprettholde taktekkerfaget i Norge i kampen mot innleid, utenlandsk arbeidskraft.

– Det er vi i bransjen som må arbeide for å opprettholde faget og fagutdanningen. Hvis vi ikke gjør det faller sentral godkjenning bort og da har vi ikke lenger noe fag, sier han.

Opplæringssenter

På fagdagen lanserte TEF et forslag om å etablere et opplæringssenter for taktekkere. TEF mener det er behov for 40-50 nye taktekkere hvert år for å dekke inn næringens behov for kvalifisert arbeidskraft. Taktekkerfaget foreslås omgjort til et særløpsfag fra høsten 2012.

– Bortsett fra glassfaget er det ingen andre fag som har et slikt opplæringssenter. Det vil i så fall bli et pilotprosjekt i byggenæringen, sier daglig leder i TEF, Anne Madsen.

Opplæringssenteret vil bli en uavhengig enhet i forhold til TEF med et eget budsjett og må eies av bedriftene. Finansielt vil det bli en utfordring å få opplæringssenteret opp å gå i en startfase, siden den offentlige støtten kommer etterskuddsvis per år. Det må altså reises startkapital som ikke kommer fra det offentlige.

- Vi må erkjenne at det offentlige ikke bidrar med annet enn penger, vi som bransje må jobbe for å skaffe lærlinger og sikre at faget har livets rett, sier Johnsen som anbefaler TEFs styre å jobbe videre med saken og sette ned en arbeidsgruppe som ser nærmere på forslaget.

Sosial forankring

Torsdag kveld er alle rekrutteringsbekymringer glemt for TEF-medlemmene. Da blir det bursdagsfest.

– Dette er også en sosial arena for våre medlemmer Bransjen har i 25 år blitt samlet gjennom foreningen to ganger per år. Det har betydd mye og i kveld skal vi feire skikkelig. I år blir det også litt spesielt siden vi har leid inn ekstern underholdning, sier Johnsen.