Fokuserer på fremtiden

Lena Bygballe, førsteamanuensis på Senter for Byggenæringen, presenterte en ny undersøkelse på Byggedagene.

Forskningsprosjektet Et Kunnskapsbasert Norge, i regi professor Torger Reve, er en oppfølging av tidligere prosjekter Et Konkurransedyktig Norge (1992) og Et Verdiskapende Norge (2001).

− Formålet med studien er å bidra til en økt forståelse for den rollen denne næringen kan spille i et kunnskapsbasert Norge, forklarte Bygballe.

Studien er basert på spørreundersøkelse basert på data fra SSB, NAV og Brønnøysundregistereret, men også på intervjuer med ledere og dybdecases fra byggenæringen i Norge.

Undersøkelsen studerer ikke bare bygg-, anlegg og eiendomsnæringen (BAE), men totalt13 næringer i Norge, og ser på hvordan kunnskap utvikles og spres i byggenæringen.

Forskningsprosjektet avdekket flere interessante tall og fakta, ikke minst om byggenæringens verdikjede. Studien anbefaler bedriftene å satse på fire hovedområder, der i blant å bygge en solid kompetansebase, samt å utnytte mulighetene knyttet til miljø- og energieffektivisering.

Næringens bekreftet langt på vei at bedriftene har en stor vilje til å satse på FoU (forsking og utvikling), men også innovasjon og samarbeid. Dette kan gi gode fremtidige forretningsmuligheter.

− BAE er en landsdekkende, verdiskapende og kunnskapsbasert miljønæring. Det må næringen og ikke minst myndighetene innse, sa Bygballe.