Boligprodusentene vil fjerne bad-søknaden

Kjære Liv Signe. Når du nå skal foreta en forenkling: Fjern all formell søknadsprosedyre for folk flest når de skal rehabilitere eller gjøre endringer på sine bad.

Dette er Boligprodusentenes klare budskap til boligminiseter Liv Signe Navarsete som etter masse støy i pressen med oppslag om byråkrativekst og irriterende kommunale gebyrer har signalisert at departementet vil foreta forenklinger særlig i forbindelse med rehabilitering og ombygging av baderom hvor kritikken har vært hardest.

Det var rett før Senterpartiets landsmøte i forrige uke at Navarsete signaliserte at den nylig innførte ”Søknad om tillatelse til våtrom i eksisterende bygg” skulle fjernes helt. Før innføringen sist sommer har det i bransjen ikke vært praktisert å sende inn søknad i forbindelse med endringsarbeider knyttet til eksisterende bad.

Men på dag 1 på Byggedagene lanserte stasråden to løsninger på en eventuell forenkling. Den ene var fortsatt å fjerne all søknadsprosedyre for denne type arbeider. Men som alternativ to lanserte hun en ordning for gjeninnføring av søknad uten ansvarsrett som tidligere gikk under benevnelsen ”melding”. Hun varslet videre at endringer i saksbehandlingsforskriften vil bli sendt ut på høring rett over påske.

Denne siste alternative løsningen med ”melding” har ikke adm. direktør Per Jæger i Boligprodusentene noen sans for.

– Mitt klare råd til statsråden er å se bort fra all søknadsplikt. Folk får ta ansvar for egen bolig. Den eneste begrunnelsen for å opprettholde en form for søknadsplikt, er at myndighetene stiller krav til foretak som skal utføre jobben. Det eneste man derfor her eventuelt vil sitte igjen med ved å velge en mellomløsning, er byråkratiet som intensjonen jo er å fjerne, kommenterer Jæger.

– Det er flott at statsråden nå vil foreta en forenkling. Da får også kommunene igjen mer kapasitet til å behandle ordinære byggesøknader. I Oslo kommune er eksempelvis omlag 40 prosent av byggesøknadene knyttet til baderom. Dette har bidratt til å sprenge kapasiteten som nødvendigvis har gått ut over ordinær byggesaksbehandling, fremholder han.

Jæger påpeker til slutt at en slik forenkling vil få konsekvenser for kontrollordningen som skal innføres neste år.

– Man kan ikke ha kontroll på noe som det ikke lenger er søknadsplikt på. Det går ikke an å kombinere et nytt meldingsregime med uavhengig kontroll. Da må man gjennom papirmøllen en gang til som det som kjent er ambisjonen om å fjerne, sier han.

Det foreliger nå nye søknadsblanketter som folk kan benytte frem til endringene i saksbehandlingsforskriften formelt er gjennomført etter sommerferien en gang. På blankett 5152 kan folk krysse av som selvbygger for hele arbeidet.