Nyboligmarkedet tar av

– Vi kommer til å se en prisøkning på nye boliger på minst 10 prosent i de store byene løpet av høsten, sier Baard Schumann som er administrerende direktør i Selvaag Bolig.

Schumann mener at prisdifferansen mellom nytt og brukt blant annet i Oslo-området er så lav at det må komme en kraftig korreksjon.

– Vanligvis kommer etterspørselen etter brukte boliger seks måneder tidligere enn på nye boliger. Dette skyldes i hovedsak at det er en større avgjørelse å kjøpe i prosjekt som ikke er ferdigstilt enn å kjøpe brukt. Når optimismen råder er folk villige til å vente på en ny bolig. Det er likevel helt unikt at brukte boliger er dyrere enn nye, slik vi ser flere steder nå. Det betyr at prisjusteringen på nye boliger kommer til å bli stor.

Øker på tross av renteoppgang
Schumann mener at boligprisene skal til å øke i mange år fremover, selv om renten går opp.

– Det ventes enorm innflytting til de store norske byene. Bare i Oslo ventes det ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB) 200 000 nye innbyggere innen 2030. Det betyr at det må bygges mins 5 000 boliger årlig, nå bygges det kun 1 000 og vi er langt på etterskudd. Høyere rente vil nok dempe etterspørselen noe, men prisveksten vil holde seg høy fordi det ikke bygges nok boliger, sier han.

Vil bli størst
Ifølge prognosesenteret var Selvaag Østlandets største boligbygger i 2010. Schumann sier at Selvaag har som ambisjon om å bli landets største.

– Vi har 10 000 hel- eller deleide prosjekter under utvikling, og kommer til å legge ut om lag 1 000 boliger for salg i 2011. Vi vurderer fortløpende å fremskynde byggestart på flere prosjekter for å møte økt etterspørsel. Ambisjonen for årene som kommer er å ha 2 000 boliger under bygging til enhver tid. Vi fokuserer først og fremst på Oslo-området, Bergen og Stavanger. Det bygges for lite i alle disse byene, så det er her etterspørselen kommer til å være størst, sier Schumann.