Sparebank 1 SMN fikk Energispareprisen for 2011

Sparebank 1 SMN fikk Energispareprisen for 2011 ved prisutdelingen på Trondheim rådhus tirsdag. Prisen fikk de for det energieffektive nybygget i Søndre gt.

I juryens begrunnelse heter det blant annet at "Sparebank 1 SMN har helt fra begynnelsen av prosjektet satt ambisiøse mål for sitt nybygg, både for miljø- og energiløsninger og for arbeidsmiljø og inneklima. Målene er blitt systematisk fulgt opp gjennom hele prosjekterings- og byggeprosessen, og det har vært et sjelden godt og tett samarbeid mellom byggherre, arkitekt, rådgivere og entreprenører/utførende.

Juryen viser til svært gode resultater for beregnet og målt energibruk. Nybygget til Sparebank 1 har satt en ny standard for energibruk i kontorbygg som framtidige utbyggere vil bli målt opp mot."

Følgende informasjon er hentet fra Trondheim kommunes nettsider:

Juryens begrunnelse for å tildele prisen til Sparebank 1 SMN er knyttet til følgende hovedaspekter:

Miljømål har stått sentralt gjennom hele prosjekterings- og byggeprosessen.

Måling og oppfølging av energibruk og inneklima er detaljert og systematisk

Svært gode energibesparelser er målt og dokumentert

Nyskapende og innovative teknologiske løsninger er tatt i bruk

Økt antall arbeidsplasser i sentrum der arbeidsreiser med kollektiv-, gang- og sykkeltransport er prioritert. Et positivt bidrag til bylivet, med kafé- og forretningslokaler på gatenivå og med gjenåpning av passasjen over til Westermannsveita.

Dokumentasjon
Nybyggets kontordel har beregnet kjøpt energi = 84 kWh/ år og beregnet netto energibehov = 100 kWh/m2 år. Dette er omtrent 1/7 av energibruken til Sparebankbygget fra 70-åra som ble revet, og som brukte 585 kWh/m2 år. De gjeldende reglene for energibruk var 165 kWh/m2 år når bygget ble startet opp. Energibruk i nybygget blir svært nøye overvåket og dokumentert, bl.a. med et 30-talls målere på elektrisitet og varme, og med 3-parts energioppfølgingssystem. Foreløpig foreligger komplette målinger fra blokk C, der energibruk p.t. ser ut til å ligge på 79 kWh/m2 år, slik at målet på 85 kWh/m2 år levert energi vil oppfylles med god margin.

Energitiltak
• Meget godt isolerte yttervegger med 30 cm isolasjon.

• Minimale kuldebroer

• Superisolerte vinduer

• Særdeles tett bygningskropp

• Godt avpasset dagslysinnslipp som reduserer behovet for kunstig belysning.

• Effektiv solavskjerming som reduserer kjølebehovet.

• Avansert styringssystem som baserer seg på tilstedeværelse, dagslys- og CO2-nivå.

• Undergulvsventilasjon, et innovativt ventilasjonssystem som gir lav energibruk

• Høyeffektive varmegjenvinnere

• Materialbruk med lav eller ingen avgassing.

Energiforbruket er lavt
Bygningskroppen har et lavt varmetap, god lufttetthet og utnytter passive soltilskudd. Yttervegger, vinduer/ glassfasader og tak har henholdsvis U-verdiene 0,17 (30 cm isolasjon), 1,0 og 0,1 W/m2K.

Varmen fra mennesker og utstyr i løpet av dagen magasineres i betongdekket og avgis i løpet av natten. Romkjøling unngås og temperatursvingninger utjevnes ved at varme lagres i konstruksjonen. Balansert ventilasjon sørger for kontinuerlig frisklufttilførsel. Lavemitterende materialer, overflatebehandling med silikatmaling og fuktregulerende materialer sørger videre for at de ansatte har et godt innemiljø.

Oppvarming og belysning
Lavt energiforbruk oppnås gjennom bygningsintegrerte passive løsninger. Overskuddsvarme fra kjølingen av dataanlegget utnyttes til oppvarming av bygget. For øvrig forsynes bygget med fjernvarme. Vannbåren varme fordeles via et radiatorsystem med lav overflatetemperatur. Ventilasjonsaggregatene baseres også på vannbåren varme. Lysarmaturer har dagslysstyring, og er i tillegg utstyrt med bevegelsesdetektorer.

Innovative tekniske løsninger
Noe av det mest spesielle i bygget er installasjonsgulvet. Gulvet er hevet en halv meter over hulldekkene, og dette hulrommet er utnyttet til ventilasjonskammer samt føringsveier for el og data, og varmeanlegg. Dette reduserer energibehovet ved naturlig gjennomstrømming av luft både til ventilasjon, oppvarming og avkjøling. Gulvet gir også en veldig god fleksibilitet med tanke på data og elektriske punktuttak, og ventilasjonsstøyen blir redusert.

Et nytt bykvartal
Nybygget til Sparebank 1 SMN innebar en omfattende endring av et helt bykvartal, der bankbygget fra 70-årene ble revet. Utredninger i forbindelse med forprosjektet viste at det på lang sikt var økonomisk og miljømessig fordelaktig å bygge nytt, forutsatt at energibehovet for nybygget ble så lavt som 100 kWh/m2år. Det er også lagt stor vekt på gjenvinning av rivingsmaterialene, med en sorteringsgrad på totalt 95%.

Kvartalet har fått mange nye arbeidsplasser. Det er lagt opp til at arbeidsreisene skal skje med kollektiv-, gang- og sykkeltransport. Antallet parkeringsplasser i kjeller er sterkt redusert, i stedet er det gitt plass til sykkelparkering.

Om Sparebank 1 SMN Trondheim
Det nye bankkvartalet med adresse Søndre gate 10, huser følgende virksomheter: Hovedkontor og administrasjon for Sparebank 1 SMN, med publikumsekspedisjon, personalrestaurant og kontorlokaler for 700 ansatte, utleiearealer med forretninger, kafeer, vinmonopol og kontor. Den gamle Sparebankbygningen er bevart og rehabilitert og inngår som del av nybygget. Ruinene av Olavskirken og installasjonen ”Salamandernatten” er innpasset i nybyggets underetasje.

Byggherre: Sparebank 1 SMN Kvartalet AS

Brutto gulvareal, BTA: 22.000 m2

Antall ansatte/arbeidsplasser: 700

Totalkostnad: 430 mill kroner

Støtte fra Enova: 2 mill kroner

Merinvestering til energieffektive løsninger er kalkulert til 27,5 mill kroner

Energikilde: Fjernvarme

Prosjektperiode: Arkitektkonkurranse 2007. Riving av gammelt bygg høst 2008. Overtakelse høsten 2010.

Arkitekt: Agraff AS

Rådgivende ingeniør er: COWI AS , Myklebust AS

Rådgiver energi: SINTEF byggforsk/NTNU

Entreprenører: Teknobygg Entreprenør AS (totalentreprise),

YIT (tekniske arbeider), AF Decom (rivingsarbeider)