Hedret for energisparing i gartneri

AF Energi & Miljøteknikks kunde Drivstua gartneri fikk hedrende omtale da Trondheim kommunes energisparepris ble delt ut tirsdag.

Den hedrende omtalen ble gitt for energitiltakene på Drivstua gartneri i Trondheim, et blomstergartneri som produserer potteplanter og snittblomster. I sin begrunnelse fremhever juryen at Drivstua er en foregangsbedrift i en næring med energiutfordringer, og at det er oppnådd solide og dokumenterte energispareresultater i prosjektet.

Halverte energibruken
Som de fleste andre gartnerier i landet hadde Drivstua svært høye driftskostnader på sin energibruk. Historisk brukte gartneriet ca. 1.500.000 kWh i året. I løpet av tre år er energiforbruker halvert, til om lag 750.000 kWh i året. Det var på bakgrunn av dette gode resultatet at prosjektet ble gjort stas på under en flott seremoni i Trondheim rådhus.

Moderne varmesentral
AFs Perry Dahl har vært prosjektleder for arbeidet på Drivstua Gartneri. Han forteller at Drivstua fra 2008 har deltatt i et energiprosjekt for gartnerier i regi av AF. I prosjektet har gartnerne fått kunnskap og motivasjon til å gjøre noe med energiforbruket.

Drivstua ønsket å legge om varmeproduksjonen sin til fornybar energi. AF bisto gjennom å blant annet bytte ut de gamle oljekjelene med en moderne varmesentral med luftvarmepumpe. Driften av det nye anlegget styres via internett. I det nye anlegget er temperaturen i vannanlegget senket til rundt 40 grader, noe som gir mindre varmetap og mindre energibruk i hele gartneriet.

Nødvendig energireduksjon
- For oss har reduksjonen i energikostnader vært helt nødvendig for at vi skulle kunne fortsette med produksjonen, forteller Ole Hogstad, daglig leder i Drivstua gartneri.

- Vi er i sterk konkurranse med gartnerier i Europa, og strømforbruket er høyere her hos oss i nord. Energisparingen som AF har hjulpet oss med gjør det mulig for oss å fortsette å produsere blomster og planter lokalt i Trøndelag, sier han.

Satser på veksthusnæringen
I årene som kommer forventer man at veksthusnæringen vil måtte gjennomføre energiomlegging med betydelige investeringer i bygninger og tekniske anlegg. Dette er et marked som er svært interessant for AF Energi & Miljøteknikk, forteller Andreas Jul Røsjø, prosjektdirektør for AF EMT i Midt-Norge.

- Gjennom tre svært vellykkede gartneri-prosjekter har AF Energi & Miljøteknikk skapt en god posisjon i dette markedet, og i 2011 har vi bestemt oss for å satse enda mer offensivt på å bidra til at norske gartnerier gjør betydelige innsparinger i sitt energiforbruk, forteller han.

Mer om AF Energi & Miljøteknikks arbeid på Drivstua gartneri finner du her