Senketunnelen Årets Anlegg 2010

Bjørvika Senketunnel ble onsdag kveld kåret til Årets Anlegg 2010 på ByggeGallaen.

Det satt mange spente personer fra de involverte prosjektene i Sonja Henie-salen på Radisson Blu Plaza Hotel da juryen presenterte de to samferdselsutbyggingene og trakk frem vinneren.

Prosjektet er utført av Skanska Norge AS i samarbeid med Bam Civiel og Volker Stevin for Statens vegvesen region Øst.

Prosjektleder: Olav Ytrehorn/Oddmund Hansen.

Rådgivende ingeniør: Dr. Ing. A. Aas-Jakobsen AS.

Byggesum: 1200 millioner kroner eks mva.

I juryens begrunnelse heter det:
”Senketunnelen i Bjørvika er et norsk pionerprosjekt som bidrar til å heve anseelsen og renommeet til norsk anleggskompetanse. Seks betongelementer som hver veier 30.000 tonn med samlet lengde 645 meter, produsert i tørrdokk på Vestlandet, slept sjøveien til Oslo, senket og sammenføyet i en komplisert operasjon som har stilt de høyeste krav til teknologi, teknikk, ingeniørkunnskaper og ikke minst gjennomføringskapasitet. Juryen beskriver prosjektet og gjennomføringen med følgende ord:

Visjonært. Dristig. Kreativt. Samfunnsnyttig. Miljøvennlig. Prosjektet har bidratt til å flytte grenser. Erfaringene og kompetansen må videreføres i nye utfordringer for byggherren og den norske anleggsbransjen.”

Kampen om hvem som skulle stikke av med seieren sto mellom senketunnelen og Bybanen i Bergen.

– Vi vurderte det slik at disse to prosjektene var i en særstilling blant årets ferdigstilte anleggsprosjekter, sier Sverre Tiltnes på vegne av juryen.

Han forteller at det var mange gode anlegg som var meget godt gjennomført.

- Men de øvrige kandidater lå temmelig likt i hht juryens evalueringskriterier, og derfor fant vi det mest hensiktmessig å bryte en tradisjon med å ha tre nominerte, fremholder Tiltnes.

Han peker også på at begge representerer stor samfunnsnytte og tjener i sum ”sin hensikt”.

– Bybanen er et fremragende eksempel på en målrettet og visjonær satsning på offentlig kommunikasjonsutvikling som har flere kvaliteter som juryen har falt for. Prosjektet er også meget godt tatt i mot av Bergens befolkning, og representerer blant mye annet et betydelig miljøløft for byen. Senketunnelen er et helt unikt prosjekt i Norge, en teknologisk bragd, med kraftfull gjennomføringspresisjon. Prosjektet har mange kvaliteter og sluttproduktet er resultat av kreative løsninger og god planlegging, forklarer Tiltnes.

Senketunnelen ble utropt som vinner av Årets Anlegg på ByggeGallaen, som er en del av Byggedagene (23. mars og 24. mars) på Radisson Blu Plaza Hotel i Oslo, som skjer i regi av bladet Byggeindustrien.

Juryen består av:
Stabsdirektør Gustav Pillgram Larsen, Statens bygningstekniske etat (leder)

Siv.arkitekt MNAL/NPA Ola Roald, Ola Roald AS, Tønsberg

Underdir. Inger Margrete Skogseid, Kommunal- og Regionaldepartementet

Prosjektleder Sverre Tiltnes, PTL / Grønn Byggallianse

Sjefredaktør Per Helge Pedersen, Byggeindustrien

Adm. direktør Jon Sandnes, Entreprenørforeningen - Bygg og Anlegg

Stabsdirektør Bjørn Erik Selnes, Statens vegvesen Vegdirektoratet