- Norge trenger en klar boligpolitikk

Administrerende direktør Baard Schumann i Selvaag Bolig mener det er på høy tid med en statlig boligpolitikk. Han opplyser at fordyrende krav fører til at en leilighet blir 604 000 kroner dyrere. Hvem skal kjøpe de dyre boligene? (Se video)

Schumann uttaler på Byggedagene at Norge ikke har noen uttalt boligpolitikk og utfordret kommunalministeren som skal holde et innlegg senere på konferansen om å bidra til å ta grep.

– Vi kan ikke bare sitte her og si ja takk når vi er uenige, sier han.

Felles utfordringer

Han ramset opp en rekke felles utfordringer landets boligutbyggere står overfor.

– Vi møter en fortetting i de store byene, bare i Oslo vil det bli 200 000 flere mennesker. Vi bygger for lite i hovedstaden og det kommer til å ta to til tre år før vi kommer opp i et fornuftig utbyggingstempo, sier han.

Samtidig som det gjøres for lite for å øke utbyggingen, møter boligbyggerne stadig strengere krav.

Blant annet når det gjelder krav til tilgjengelighet og energi, som først og fremst drar opp kostnadsnivået.  Regningen skyves over på boligkjøperen. Tall Selvaag Bolig har estimert viser at de totale myndighetskravene gjør en leilighet 604 000 kroner dyrere.

Når man vet at en gjennomsnittslønn i Oslo ligger på rundt 450 000 kroner og bankene setter utlånsgrensen på tre ganger inntekten, blir det tøft for spesielt de som bor alene og som skal inn på boligmarkedet.

Hvem skal bygge for mannen i gata?

– Jeg har gitt klar tilbakemelding til mine eiere at det nesten ikke er mulig å bygge for mannen i gata lenger, sier han.

Schumann poengterte at det blir dyrere å bygge og færre som får råd til å kjøpe.

- Vi innfører større forskjeller i Norge og får bydeler hvor det ikke er mulig å bygge nytt, sier han.

- Norge trenger en klar boligpolitikk og vi trenger forskrifter som kan åpne for unntak, uttaler Schumann. Han mener det bør være mulig at leilighetsbygg beregnet for unge bør kunne får unntak for heis og krav til tilgjengelighet.

- Hvordan skal vi i det hele tatt klare å bygge boliger med trinnfri atkomst i byer som ligger i bratt terreng, spør han.

Økt utnyttelsesgrad

Schumann har tatt til orde for å bygge mer i høyden, spesielt i Oslo.

– Det må reguleres flere tomter med høyere utnyttelsesgrad og reguleringen må skje raskere. Det er også viktig at boligbyggerne får bygge den boligmiksen markedet faktisk etterspør, sier han.

– Mange sier at det ikke er en menneskerett å bo midt i Oslo sentrum, men det er en menneskerett å bo i nærheten av der man jobber, uttaler Schumann.