BNL etterlyser forutsigbarhet

Næringspolitisk direktør Audun Lågøyr i BNL etterlyste forutsigbarhet fra politikerne og ga dem samtidig tre konkrete utfordringer.

- Noe riv ruskende galt når det tar dobbelt så lang tid å endre en planprosess, som å endre grunnloven. Politikerne bruker ikke de virkemidlene de har, sa han i sitt innlegg på Byggedagene.

Lågøyr pekte på at befolkningsveksten som er ventet i årene fremover krever raskere planprosesser. Det samme gjør ny klimautfordringer og kapasitetsproblemene på tog og bane.

Han trakk frem veiprosjektet på riksvei 7 mellom Sokna og Ørgenvika som et skrekkeksempel på hvor galt det kan gå. Allerede på slutten av 70-tallet kom prosjektet første gang på tegnebrettet, men det er først i inneværende år at det har kommet med i statsbudsjettet. Uenighet blant politikerne på lokalt plan er en av årsakene til at det har tatt så lang tid.

Lågøyr kom med tre utfordringer til politikerne; Økt bruk av statlig plan på stamveier / jernbane, forutsigbar strategi for kjøp av kapasitet og kompetanse innen plan og prosjektering og flere strekninger må prosjektfinansieres.

- Den viktigste forutsetningen for å få fart på utbyggingen er forutsigbarhet fra politikerne, sier Lågøyr.