Lyng er optimist

- Aldri før har det vært slik massiv og tverrpolitisk enighet om det nå må investeres i samferdsel og infrastruktur, sier adm. direktør Ketil Lyng i Byggenæringens Landsforening (BNL).

Se Byggedagene live her

Lyng kom med denne uttalelsen i forbindelse med åpningen av Byggedagene 2011 på Radisson Blu Plaza Hotel i Oslo.

- Næringens utfordring blir å stille opp med gjennomføringskapasitet og konkurransekraft, men da trenger vi forutsigbarhet, legger Lyng til.

Han pekte på at vi også må forvente økt konkurranse fra nye store og kompetente utenlandske aktører.

- Det er bra. Det bidrar til ytterligere skjerping og effektivisering, påpeker Lyng.

OPS
Lyng kom også inn på ulike gjennomføringsmodeller av utbygginger.

- Debatten om gjennomføringsmodeller og OPS satt opp mot tradisjonelle entrepriser, er svært viktig temaer og burde ikke styres etter politiske ideologier. Ideologer må ikke skygge for det faktum at samfunnet står foran betydelige utfordringer, og som må løses raskt, når det gjelder å sikre samfunnet, innbyggere og næringsliv bedre og tryggere infrastruktur og effektive samferdselsprosjekter. Da må vi velge de riktige løsningene, slår Lyng fast.

Energieffektivisering
Energieffektivisering i eksiterende bygningsmasse er et annet viktig fokusområde i BNL.

- Dette er en svært viktig utfordring for næringen og samfunnet, sier han.

I fjor kom Arnstadutvalget med sin rapport med anbefaling om å spare 10 TWh i bygninger innen 2020, av et totalt forbruk på 80 TWh. 8 TWh må tas i eksisterende bygningsmasse. I Norge har vi nærmere 4 millioner bygninger hvorav 67 prosent av arealet er boliger.

- Her ligger det er formidabelt potensiale og byggnæringen spiller nå inn forslag til tiltak i eksisterende bygningsmasse overfor de politiske partier, regjering og storting. Tenk vinterens kraftkrise på Vestlandet og Trøndelag, fyllingsgraden i Øst-Norge, nettkapasitet, monstermaster og behovet for ny produksjon og kostnadene ved dette sammenlignet med energisparing – regnestykket er enkelt, mener Lyng.

- Begge disse prosjektene, samferdsel/infrastruktur og energieffektivisering, kan vi gå inn med full kraft, takket være økonomisk støtte og bistand fra en rekke av våre medlemsbedrifter. Jeg er stolt over at vi får til slike konstruktive samspill mellom våre organisasjoner og medlemmer det forteller om samfunnsengasjement og samfunnsansvar, sier Lyng.

Se Byggedagene live her