State of the Nation på stedet hvil

Norske bygg og anlegg har fortsatt et vedlikeholdsetterslep på over 800 milliarder kroner. Samtidig gir ikke myndighetenes bevilgninger forventede resultater. (Video)

Se Byggedagene live her

Det er hovedkonklusjonen i oppdatering av tendensen i RIFs State of the Nation (SotN) 2011.

- Denne gangen har vi både sett på hva som er bevilget i år og det som faktisk ble resultatet av fjorårets bevilgninger. Den gode nyheten er at det på flere områder er bevilget mer til vedlikehold. Den dårlige nyheten er at dette ikke har gitt forventede resultater, sier RIFs adm. dir. Liv Kari Hansteen.

- Løsningen ligger i bedre styring, riktig planlegging, mer forpliktende beslutningsprosesser og bedre samarbeid mellom stat, fylke og kommune, sier hun.

I fjor utarbeidet RIF SotN. Rapporten tydeligjorde et vedlikeholdsetterslep på mer enn 800 milliarder og dokumenterte at offentlige bygg og anlegg ikke klarer å møte fremtidens utfordringer hvis myndighetene fortsetter å drifte, vedlikeholde og investere som i dag.

RIFs eksperter har nå oppdatert tendensen i SotN og gitt en statusrapport for norske bygg og anlegg. Årets gjennomgang gir uendret tendens til kommunale bygg, helsebygg, jernbane, vannforsyningsanlegg og veier. Avfallshåndtering, lufthavner og energiproduksjon/-distribusjon gis positiv tendens, mens avløpsanlegg gis rød tendens.

- Denne gangen har vi både sett på hva som er bevilget i år og det som faktisk ble resultatet av fjorårets bevilgninger. Den gode nyheten er at det på flere områder er bevilget mer til vedlikehold. Den dårlige nyheten er at dette ikke har gitt forventede resultater, sier RIFs adm. dir. Liv Kari Hansteen.

- Forfallet er heller ikke redusert. På seks av ni områder er det like ille og til og med verre. Mest kritisk er det innen avløpsanlegg og jernbane og mest positivt er det innenfor lufthavner og avfallshåndtering. Hvis man ikke klarer å øke nivået på de dårligste områdene, vil vedlikeholdsetterslepet sannsynligvis øke og i beste fall holde seg stabilt. Dette er kritisk med tanke på fremtiden og betyr at det vil koste mer enn 800 milliarder å ta igjen forfallet.

RIFs funn synliggjør akutt behov for tilstrekkelig fornyelse av samfunnets mest sentrale infrastruktur og bygg. Det krever langt større bevilgninger enn dagens nivå. På de mest kritiske områdene mangler det også fagfolk til å kunne bidra til å snu trenden. Derfor må det utdannes flere fagspesialister og samtidig må den offentlige innkjøpsfunksjonen effektiviseres og styrkes. Bevilgningene bør trappes opp over tid, for å sikre at leverandørmarkedet har tilstrekkelig kapasitet til å øke produksjonen tilsvarende.

- Like viktig som mer midler til investering og vedlikehold, er at ressursene utnyttes bedre. Her blir planlegging en viktig nøkkel. Det å planlegge riktig er helt essensielt for å få mest mulig ut hver offentlige krone som bevilges. Det må bli slutt på kortsiktig tenkning og ad hoc løsninger og istedenfor utarbeides planer som ivaretar langsiktighet og helhet, sier Hansteen.

Utarbeidelsen av tendensen for 2011 er utført av RIF firmaene Asplan Viak AS, COWI AS, Norconsult AS, Multiconsult AS, Sweco Norge AS og Rambøll. RIF er en frittstående bransjeforening for kunnskapsbedrifter innenfor rådgivning og prosjektering i bygg- og anleggssektoren med 250 medlemmer.

Se Byggedagene live her