Norsk buildingSMART-teknologi ut i verden

Det verdensomspennende arkitektfirmaet HOK har inngått en samarbeidsavtale med Nosyko AS om å implementere dRofus i sin organisasjon.

Parallelt med implementeringen av dRofus i en rekke HOK prosjekter, vil samarbeidet fokusere på å styrke dRofus sin allerede avanserte funksjonalitet og samhandling med andre BIM-verktøy som Autodesk Revit. Samarbeidet tar også sikte på å utvide nåværende støtte for IFC (Industry Foundation Classes) for bruk av dRofus sammen med et større antall programmer. I tillegg tar samarbeidet sikte på å utvide bruken av dRofus til hele det amerikanske byggemarkedet.

Globalt arkitektfirma

- HOK har valgt dRofus på grunn av sin tilkoblingsevne til andre designverktøy i tillegg til muligheten for enkel tilgang til data for prosjekteringsteam og byggherreorganisasjoner. Hovedmålet for samarbeidet er å videreutvikle denne funksjonaliteten for å ivareta behovene til våre ulike prosjekter og arbeidsprosesser. Dette samarbeidet er til fordel for dRofus, fordi det gjør at programvaren vil fungere i et bredt spekter av ulike prosjekter, i tillegg til at disse forbedringene gir en direkte merverdi for HOKs prosjekter, sier Carl Galioto, Senior Principal / Director of HOK buildingSMART.

HOK er et globalt arkitektfirma som spesialiserer seg på planlegging, design og levering av løsninger for bygg og samfunn. Gjennom sine 25 kontorer over hele verden dekker firmaet ulike kunder innen både privat og offentlig sektor. HOK har forpliktet seg til å utvikle ressurser og kompetanse for å være med å styre verden mot bærekraftige samfunn og bygningsmiljøer. Firmaet ble grunnlagt i 1955 og dets kompetanse omfatter arkitektur, ingeniørvitenskap, interiør, planlegging, belysning, grafikk, anleggsplanlegging og taksering samt entreprenørtjenester.

Gjennombrudd for norsk buildingSMART-teknologi

Nosyko ble startet i 1970 som et konsulentfirma for helsesektoren og sykehusplanlegging. Siden 1996 har firmaet utviklet planleggingsverktøy for byggeindustrien. dRofus er et markedsledende planleggingsverktøy i de nordiske landene og gir en helhetlig prosesstøtte fra tidligfase planlegging til ferdigstillelse av bygg.

- Som et ledende arkitektfirma som fokuserer på effektiv planlegging og høy datakvalitet, passer HOK godt sammen med dRofus. De vil være en viktig alliert for oss når vi introduser dRofus for det amerikanske markedet, sier Rolf Jerving, daglig leder i Nosyko.

Avtalen kommer som  et resultat av bedriftens deltagelse i det første buildingSMART akvariumet til bS International, ledet av Lars C.Christensen i 2008 og 2009. Oppdragsgiver var HOK, der CEO Patrick MacLeamy også er president i buildingSMART International.

Jerving mener avtalen betyr et stort internasjonalt gjennombrudd for norsk buildingSMART-teknologi.

- Avtalen medfører at norsk buildingSMART-teknologi fra både Jotne EPM, Octaga og Nosyko blir tatt i bruk i byggeprosjekter over hele verden, og er samtidig en bekreftelse på at vårt OFU-samarbeid (Offentlig forsknings- og utviklingskontrakt) med Statsbygg og Innovasjon Norge nå bærer frukter internasjonalt, sier Jerving.

Nosyko arbeider for tiden med flere andre potensielle kunder i USA, og forventer en betydelig vekst i dette markedet i årene som kommer.