Oljedirektoratet

Oljedirektoratet

Sted: Stavanger

Prosjekttype: Rehab og nybygg

Kontraktssum eks mva:
187 millioner kroner

Bruttoareal: 17.000 kvm

Byggherre: Entra Eiendom

Prosjektleder for byggherre:
Nyland Byggadministrasjon

Leietakerrepr: OPAK

Totalentreprenør: Skanska

Arkitekt: Link Arkitektur

Landskapsarkitekt:
Multiconsult og Schønherr Norge

Rådgivere: RIB: Dimensjon - RIV: Energi & Miljø - RIRør: Sig Halvorsen - RIE: Rønning - RIBr: QPC (PTIL-bygget) - KPR Brann, RIGeo, RIAku, regulering vei: Multiconsult

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Ingeniørservice - Grunnarbeider: Rygg Maskin - Stålarbeider: SL Mekaniske - Taktekking: Protan - Glass- og aluminiumsarbeider: Rubicon - Beslag og metallkledning: Habi - Solavskjerming: Espenes - Systeminnredning og himlinger: Moelven Nordia - Rågipsvegger: Front - Maler og gulvlegger: T.Lund - Parkett: Bo Andren - Epoksygulv: Chem-Con - Flislegger: Vestmur - Branntetting: Lilleland - Auditoriumsmøbler: Skeie - Maskiner, utstyr, brannrigg: UCO - Trapper og rekkverk: Aadnesen Glass

Skanska Norge har rehabilitert Oljedirektoratets eksisterende bygg på Ullandhaug i Stavanger samt ført opp et nytt bygg.

Skanska Norge har rehabilitert Oljedirektoratets eksisterende bygg på Ullandhaug i Stavanger Det eksisterende bygget har tre etasjer over bakken og er på 7.800 kvadratmeter. Det nye bygget, som er bygget sammen med det eksisterende, har fire etasjer over bakken og er på 9.200 kvadratmeter.

Oppgradering
Det nye bygget er tegnet av Link Arkitektur AS. Både rehabilitering og nybygging er utført i totalentreprise av Skanska Norge AS. Tiltakshaver er Entra Eiendom AS. Skanskas kontraktssum er på 187 millioner kroner eks mva. Byggearbeidene startet i april 2009 og ble fullført 31. desember 2010.

I det eksisterende bygget på 7.800 kvadratmeter har Skanska bygget om deler av den bærende konstruksjonen for å få plass til et auditorium og oppgradert brannsikkerheten i konstruksjonen. Prosjektleder Rune Kommedal i Skanska forteller at all innredning og alle tekniske installasjoner er skiftet. – Taket har fått vakuumtekking. Det vil si at når det blåser suges tekkingen ned mot taket. Vinduene er skiftet ut med nye aluminiumsvinduer. Den mørkegrå teglsteinen i fasaden er beholdt. Fasaden har fått innslag av murpusset tegl og aluminium. Det ble praktisert rent bygg under rehabiliteringen.

Over bakken inneholder bygget tre etasjer med cellekontorer, noe kontorlandskap, møterom, datarom, tekniske rom, auditorium og resepsjon. Bygget har fått universell utforming, etter nivå 2. Under bakken ligger det et lager som inneholder kjerneprøver (130.000 løpemeter og 600.000 poser) fra Nordsjøen. Dette lageret er utvidet.

Nybygg
Det nye bygget på 9.200 kvadratmeter ligger parallelt med det eksisterende. Det har fire etasjer over bakken og en under. Grunnen består av radonholdig fjell. Bygget har derfor radonsperre. Dette bygget er avlangt og har buet fasade. Bærende konstruksjon er i prefabrikkerte søyler og hulldekkelementer. Taket bæres av hulldekker, er isolert og belastet med singel. Fasadene består av pusset tegl og fasadeglass med klimavegg bakom. Stenderverket bak glassfasaden er målt opp med koordinater. Avviket kunne være på inntil ni millimeter. Innvendig er det systemhimlinger, systemvegger og parkett og linoleum på gulvene. Våtromskjerner og heis- og trappesjakter er plasstøpte. Kontoretasjene har universell utforming, nivå 2.

Det ble praktisert rent bygg under oppføringen. Konstruksjonen ble tørket ut med vannbåren byggoppvarming. Også det nye bygget har aluminiumsvinduer. Fasadene av glass og tegl har lang levetid og er enkle å holde vedlike.

119 kWh
Det nye bygget har vannbåren oppvarming og kjøling via radiatorer. I det eksisterende bygget er det kjøling via himling og oppvarming via radiatorer. Noe av varmen og kulden kommer fra Ullandhaug Energi, noe er overskuddsvarme fra datasentralene. Beregnet energibruk per kvadratmeter per år er 119 kWh. Det eksisterende bygget har fått ny klimavegg, og har i snitt 25 cm isolasjon i veggene og 30 cm i taket. Det nye bygget har 20+5 cm isolasjon i veggene og 30 cm i taket. Begge bygene har glassruter med U-verdi på 0,6. byggene er trykktestet og har luftveksling per time på 0,6 (målet var under 0,8).

Ventilasjonsanleggene er balanserte og har varmegjenvinning. Byggene er fullsprinklet og har sentral driftskontroll. Solavskjerming skjer med utenpåliggende elektrisk styrte persienner. Det er individuell styring av temperatur og lys på alle cellekontorer.

92,77 prosent

Rune Kommedal sier at den største utfordringen i prosjektet var at det eksisterende bygget skulle være i bruk under rehabiliteringen.

– Oljedirektoratet skulle fungere upåvirket av vår byggeaktivitet. En annen utfordring var den tøffe vinteren vi hadde i fjor. De lave etasjehøydene i det eksisterende bygget gjorde det krevende å få plass til tekniske installasjoner. Cirka 100 personer var med da aktiviteten var på topp. Byggearbeidene skjedde uten fraværsskader.

Sorteringsgraden for byggavfall var 92,77 prosent. Dette har vært et krevende prosjekt der vi har løftet oss etter håret. Vi tar med oss mye nyttig kompetanse fra dette bygget som vi får nytte av i de neste byggetrinnene på tomten, blant annet god kommunikasjon, klare linjer, tydelige avklaringer og effektive møter.samt ført opp et nytt bygg.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter