Norsk arkitekt-fremstøt i Brasil

Norske arkitekter deltok i næringsminister Trond Giskes eksportdelegasjon til Brasil midt i februar. Utbyttet var lærdom om arkitektureksport.

Programmet var tett og intenst på det norske hotellet ved Copacabana-stranden under stram regi av generalkonsulatet og Innovasjon Norge. Her inngikk plenumsåpning med statsråder og inviterte gjester, offisiell lunsj og gallamiddag på sagnomsuste gamle Copacabana Beach Hotel, og faglig treff morgen, middag og aften.

Et arkitekturseminar var en del av det offisielle programmet med innlegg fra direktøren for utbyggerselskapet Rio 2014/16, Bernardo Carvalho, statsråd Giske og fem norske arkitektkontorer, og med bidrag fra den lokale arkitekten Gabriel Duarte og Harvard-professor Paul Nakazawa.

Neste dag arrangerte Arkitektbedriftenes eksportutvalg seminar, Brasil/Noruega Arquiteturas, i samarbeid med Rio de Janeiros arkitetektforening. Arbeidsformen var dialoger mellom norske og brasilianske kontorer. Seminaret var godt besøkt med omlag 100 personer en lang formiddag.

Det var for anledningen produsert en brosjyre på engelsk og portugisisk, Arquitetura da Noruega vem ao Brasil (Norwegian Architecture goes to Brazil). Dessuten ble boken Made in Norway delt villig ut.

– Det er vanskelig å måle utbyttet av et slikt fremstøt på kort sikt. Men vi tror det var nyttig som et lærestykke i fremstøt for arkitektureksport med en god introduksjon til et dynamisk land med ekspansiv økonomi og et sannsynlig behov for arkitekttjenester, skriver Peter Butenschøn i et nyhetsbrev på vegne av Arkitektbedriftens eksportutvalg i regi av Arkitektbedriftene i Norge.

– Vi tror det ble etablert kontakter som skal følges opp selv om det åpenbart er både tidkrevende og kostbart å gjennomføre et slikt samarbeid over store avstander. Det er mulig å tenke seg en kollektiv satsing i Brasil, for eksempel ved at det etableres et felles kontor i Rio for en periode. Vi tror også verdien av samværet med statsråd og departement, Innovasjon Norge og andre norske deltakere i delegasjonen (til sammen 135 personer) er av verdi for en videre satsing på internasjonalisering, fremholder Butenschøn.

De norske deltakerne under turen var Ole Gustavsen fra Snøhetta, Geir Haaversen og Adnan Harambasic fra A-lab, Ole Wiig fra Narud Stokke Wiig, Adam Kurdahl fra Space Group og Erlend B. Haffner fra Fantastic Norway. I tillegg stilte Svein Halleraker, Egil Skavang og Peter Butenschøn fra Arkitektbedriftene.

Eksportprosjektet har levd et par uvisse måneder på lavbluss etter at det ble kjent at Innovasjon Norge hadde fått pålagt betydelig økonomisk innstramming som blant annet ville gå ut over satsingen på kulturnæringer og på bedriftsnettverk.

– Vi har gått ganske mange runder med dem, men det ble siste uke endelig kjent at vi allikevel får bevilget det vi har søkt om, finansiering av et forprosjekt for et nettverk for arkitektureksport. Dette er særdeles gledelig. Det betyr både en økonomisk grunnplanke i arbeidet og samtidig at vi kan være delaktige i det arbeidet som Innovasjon Norge utfører gjennom en rekke utestasjoner, avslutter Peter Butenschøn.