Venter på geolog i Balestrand

Først etter at en geolog har undersøkt skredområdet i Balestrand tirsdag formiddag, kan letemannskaper ta seg inn i området.

Et samboerpar er savnet etter at snøskredet tok med seg et hus mandag kveld.

– Vi gjør ingen ting i søksområdet før en geolog har avklart hvor trygt det er å bevege seg der. Det vil trolig skje i løpet av formiddagen, sier operasjonsleder Johnny Lilleng i Sogn og Fjordane politidistrikt til NTB.

Mannskaper fra Røde Kors, Norske redningshunder og Sivilforsvaret er i beredskap og klare til å settes inn i søket etter det savnede samboerparet med en gang geologen har gitt grønt lys.

Leter i fjorden
Politiet fikk melding om det voldsomme snøskredet like før klokka 20.30 mandag kveld. Mannskaper fra Mesta hadde holdt på med snørydding en stund da de oppdaget det som kunne være rester fra et hus.

Skredet var rundt halvannen kilometer langt og bare grunnmuren står igjen av huset etter at snømassene fosset nedover og ut i sjøen. Huset lå 1,5 kilometer fra riksveien og sjøen, og foreløpig er det umulig å si hvor huset eller restene av huset har havnet, sier operasjonslederen.

Natt til tirsdag foretok en redningsskøyte søk i fjorden der elven renner ut, om lag 700 meter fra rasstedet, men uten å gjøre funn. Et fartøy fra Kystvakten gjennomførte tirsdag morgen søk like nord for Balestrand etter meldinger om at det var observert vrakrester i fjorden.

– Noen sivile har meldt fra at de har observert vrakrester i fjorden, like nord av Balestrand. Kystvakten undersøker nå dette, sier redningsleder Eric Willassen ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til NTB.

Gjenstander funnet
Politiet valgte mandag kveld å vente med å sende mannskaper inn i skredområdet for å lete etter de to savnede. Både rasfaren og mørket gjorde det både farlig og vanskelig å foreta et sikkert søk.

Fram til en geolog fra Norges Geotekniske Institutt har undersøkt om det er trygt å bevege seg i rasområdet, vil søket være avgrenset til utkanten av skredet nede ved riksvei 55.

Det er funnet gjenstander som med sikkerhet kan knyttes til det aktuelle huset både på og ved riksvei 55 og i sjøen ved utløpet av elva som raset har fulgt.

Stor skredfare
Det er foreløpig ikke foretatt evakuering av andre beboere i området siden det ikke er flere hus som er truet av eventuelle nye skred. Skredet mandag kveld gikk dessuten i et område som politiet beskriver som grisgrendt.

Det er imidlertid stor skredfare i hele distriktet og rundt ti personer ble natt til tirsdag evakuert andre steder i fylket. Ifølge politiet bor ingen av de evakuerte i nærheten av området i Flesje der skredet gikk mandag kveld.

Mandag kveld var rundt 20 veier i fylket stengt som følge av snøskred på grunn av det dårlige været. Det er også stor snøskredfare i Hordaland og Møre og Romsdal.

Flesje ligger om lag 4 kilometer vest for Balestrand sentrum. Riksvei 55 er stengt forbi stedet.