Rådalslien bofellesskap

Rådalslien bofellesskap

Sted: Rådal, Bergen

Prosjekttype: Nybygg

Kontraktssum eks mva:
39,5 millioner kroner

Byggherre: Bergen kommune
v/ Bergen Bolig og Byfornyelse KF

Byggherreombud:
Smidt & Ingebrigtsen

Byggeledelse: Ing. Kjell Sævik

Hovedentreprenør:
Åsane Byggmesterforetning

Arkitekt: Arkitektgruppen Cubus

Rådgivere: RIB: Straume - RIV: Rambøll - RIE: Handegård & Pedersen

Underentreprenører og leverandører: Grunn- og betongarbeider: Drange Maskin - Massivtre og limtrekonstruksjoner: Moelven Massivtre - Taktekking: Tore Vågenes - Vinduer: NorDan og Nordvestvinduet - Blikkenslager: Ove Øen - Glassrekkverk: Fana Glass - Maler: O.Paulsen - Gulvlegger: Magnus Stigen - Flislegger: Stor-Bergen Mur og Flis - Rørlegger: Arna og Åsane Rørlegger-service - Elektro: Niko Elektro - Ventilasjon: GK Norge - Branntetting: Protectio - Lås og beslag: Hole Lås - Innerdører: Neumann Bygg - Heis: Heis Tek - Kjøkken og garderobe: Designa - Stillas og tak-over-tak: UCO Stillasutleie

I Rådalslien ved Lagunen i Bergen har Åsane Byggmesterforretning AS ført opp et passivhus med ti omsorgsleiligheter for Bergen Bolig og Byfornyelse KF.

Rådalslien bofellesskap er bygget etter Norsk Standard 3700 Passivhus, som sannsynligvis blir myndighetskrav fra år 2015.

Innen tid og budsjett
Bygget er tegnet av Arkitektgruppen Cubus og ført opp i hovedentreprise. Total kostnad er 39,5 millioner kroner eks mva, noe som er innen budsjett-rammen. Prosjektet har mottatt økonomisk støtte fra Enova og Husbanken. Byggearbeidene startet i mars i 2010. Bygget ble overlevert 18. februar, som er i henhold til oppsatt tidsplan.

Bofellesskapet rommer ti leiligheter som består av stue, kjøkken, soverom og bad, fem i hver etasje. Leilighetene er på 50 kvadratmeter. I tillegg rommer bygget et felles oppholdsrom og kontorer, garderober og soverom for ansatte. Utenfor hovedbygget ligger to bygg med sportsboder og et servicebygg. Bofellesskapet har universell utforming. Beliggenheten på en skrånende vestvendt tomt gir meget gode solforhold. Alle leilighetene har enten balkonger eller terrasser.

Massivtre
Bygget har tilnærmet rektangulær form. Prosjektleder Lars Inge Olsen i Åsane Byggmesterforretning forteller at bærende konstruksjon er i massivtre.

– Taket har et fall på cirka fire grader og innvendig nedløp. Veggene er bygget opp med gipsplater, fem cm Glava, diffusjonssperre, isolert 98 mm bindingsverk, ti cm Glava i mellomrom, isolert 98 mm bindingsverk, asfaltplater, lekter og kledning. Fasadene er kledd med Kebony, noe som gjør dem tilnærmet vedlikeholdsfrie. Det er linoleum på gulvene, med unntak av baderom og andre våtrom, som er flislagte. Veggene har frilagte massivtreelementer. Det er massivtre-elementer i himlingene.

Det ble praktisert rent bygg under oppføringen. For å unngå fukt i konstruksjonen skjedde byggingen under tak-over-tak. Bygget har vann-båren oppvarming med radiatorer, basert på fjernvarme. Veggene er fra 30 til 40 cm tykke. Taket har 50 cm isolasjon og gulv mot grunn 35-40 cm isolasjon. U-verdien for vinduene er 0,7 eller 0,8. Ventilasjonsanlegget er balansert og har varmegjenvinning med en virkningsgrad på mer enn 80 prosent. Bygget er trykktestet og har 0,56 luftskiftninger per time. Brannsikring er ivaretatt med boligsprinkling.

Ryddig byggeprosess
Lars Inge Olsen sier at den største utfordringen i prosjektet var at håndverkerne ikke hadde brukt Moelvens massivtreelementer tidligere. – Håndverkerne hadde kurs før byggestart.

Lars Inge Olsen sier at en av de største utfordringene i prosjektet var at kombinasjon av massivtre og passiv standard var noe Åsane Byggmesterforretning ikke hadde utført tidligere.

– Montasje av Moelven massivtreelementer var nytt for oss, arbeidene krevde høy presisjon og håndverkerne ble derfor kurset før byggestart. Selve byggeprosessen var ryddig og grei. Det har vært godt samarbeid mellom alle aktører. 15 personer var med da byggeaktiviteten var på topp. Byggingen skjedde uten fraværsskader. Sorteringsgraden for byggavfall er på 63,7 prosent. Vi tar med oss nyttig kunnskap i å bygge passivhus og i å bygge tett fra Rådalslien bofellesskap.

Forskningsprosjekt
Sivilarkitekt Rune M. Karlsen i Arkitektgruppen Cubus sier at den største utfordringen i prosjektet var at da det startet opp for tre år siden var Norsk Standard Passivhus 3700 helt ny.

– En annen utfordring er bruken av massivtre i bærende vegger, tak, balkonger og som etasjeskillere. Vi har samarbeidet med Moelven Massivtre og med Treteknisk om mange av løsningene i bygget. I praksis har Rådalslien bofellesskap vært et forskningsprosjekt, delvis finansiert av Innovasjon Norge og Enova. Treteknisk og Sintef vil komme med en rapport som blir offentlig tilgjengelig.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter