Fuglset Terrasse

Fuglset Terrasse

Sted: Molde

Prosjekttype: Kombinert forretnings- og boligbygg

Kontraktssum ekskl. mva:
80 millioner kroner

Prosjektkostnad m/tomte- og finanskostnad ekskl. mva:
Ca. 100 mill. kr

Bruttoareal: 6500 kvadratmeter

Byggherre:
Frænavveien 107 AS

Totalentreprenør:
Kleive Betongbygg

Byggeledelse: Hammerø & Storvik

Byggteknisk rådgiver:
Geovest-Haugland

Arkitekt: Vatne Arkitekter

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider:
Ove Gjendem - Betongelementer: Spenncon - Riving: AF Decom - Maler: BMV - Kjøkken/garderober: HTH - Trapper, rekkverk, Alu-dører og vinduer: Midhaug Møre - (Disse er også prosjekterende i sine fag): Elektro: HTL Elektro - Sanitær og varme: Molde VVS - Ventilasjon: Elmo Teknikk

Til påske er det klart for innflytting i 36 leiligheter på Fuglset Terrasse i Molde. Leilighetene er bygd i kombinasjon med nytt forretnings-
bygg for Bunnpris Gourmetbutikk.

– Dette er vårt hittil største byggeprosjekt alene, sier daglig leder Odd Kåre Amundsgård i Kleive Betongbygg til Byggeindustrien.

En utfordring i byggeperioden har vært at Bunnprisbutikken på Fuglset skulle driftes og flyttes fra gammel til ny bygning med kontinuerlig drift. Det gikk. Butikken har ikke vært stengt en eneste dag. Norges største Bunnpris Gourmetbutikk på 2200 kvm er allerede på plass i permanente lokaler i god tid før innflyttingen i leilighetene starter.

Energigevinst
Leilighetene varierer i størrelse fra 65 til 125 kvm. Kombinasjonen butikk/ leiligheter gir en vinn-vinn-situasjon på energisiden. Overskuddsvarme fra butikkens kjøleanlegg pumpes ned i grunnfjellet og brukes som oppvarming av leilighetene og butikken om vinteren. Et avansert varmepumpeanlegg basert på tolv hull som er boret 250 meter ned i bakken skal – når det tekniske anlegget er nedbetalt – gi svært rimelig oppvarming for beboerne.

Bygget innfrir de nyeste kravene til varmeisolering med vannbåren varme og balansert ventilasjon med varmegjenvinner.

For boligene er det bygd et parkeringsanlegg under tak på 2200 kvadratmeter og en stor parkeringsplass i forkant for butikken.

Finanskrisen
Forhandlingene mellom Kleive Betongbygg og byggherren startet i 2008, like før finanskrisen slo til.

– Det var nære på at hele prosjektet ble lagt bort. Det var mange runder for å få prisen ned. Resultatet ble et større bygg enn opprinnelig tenkt til en lavere pris. Slik det nå ser ut har vi likevel et håp om å lande på føttene, sier Amundsgård.

Han er glad prosjektet ble gjennomført. Det ga Kleive Betongbygg nødvendige oppgaver gjennom 2009, som ble et vanskelig år for mange i bransjen. Nå er det et noenlunde normalt marked igjen i Kleive Betongbyggs nedslagsfelt, som er Romsdal og Nordmøre.

Prefabrikert
Bygget på Fuglset er satt opp i en kombinasjon av plasstøpt betong og bærende betongelementer. I fasadene er det brukt materialer som krever lite vedlikehold. Vinduene er av tre, men kledd utvendig med aluminium. Baderommene er levert som prefabrikerte, ferdige rom.

Spesielt for prosjektet er at trapper og trapperom er bygd som ferdige enheter og heist på plass. Dette er gjort i samarbeid med en annen lokal Kleive-bedrift, Midthaug AS. De permanente trappene er brukt i byggeperioden, men flislagt først på slutten av byggeperioden. Midthaug AS har også utviklet ferdige etasjevise heisesjakter.

Kleive Betongbygg har gjennomført flere prosjekter for samme byggherre, og tar dette som en anerkjennelse for godt utført arbeide. Kleive Betongbygg har 60 ansatte.

Krevende case
Byggherrens prosjektleder, Dagfinn Storvik i Hammerø & Storvik AS, sier til Byggeindustrien at det var et krevende case å få frigjort nok areal til å bygge et stort og moderne bygg på stedet. Flere eiendommer i bakkant måtte innløses. Erik Berg gjorde selv en god jobb med å få dette til.

Hammerø & Storvik har byggeledelse for flere større bygg fra Porsgrunn i sør til Sandnessjøen i nord, og har kontorer både i Molde, Ålesund og Kristiansund. Dagfinn Storvik sier at kombinasjonsbygg butikk/bolig er kommet mer og mer, ofte på grunn av tomtekostnaden i sentrale områder. Også moderne varmepumpeanlegg blir mer og mer vanlig der det ikke er tilgang på fjernvarme. På Fuglset Terrasse skal varmepumpeanlegget ha en virkningsgrad på 3,8 – d.v.s. at 1 kilowatt tilført energi skal gi 3,8 kilowatt tilbake. – Etter hvert som anlegget blir nedbetalt skal dette resultere i en gunstig strømregning for beboerne, sier han.

Alt solgt

De 36 leilighetene på Fuglset Terrasse er alle solgt på prospekt før innflytting. – Salget har gått over all forventning. Vi er meget godt fornøyd, sier Erik Berg til Byggeindustrien.

Det er leiligheter med høy kvalitet som er bygd på Fuglset, med adkomst direkte fra parkeringsareal under tak med både trappe- og heisadkomst. Besøksadkomsten er også lagt under tak, slik at en unngår snømåking.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris på leilighetene er rundt 34.000 kroner.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter