Cavotec Micro-Control

Cavotec Micro-Control

Sted: Stjørdal

Prosjekttype: Næringsbygg

Kontraktsum eks. mva:
37 millioner kroner

BTA:
2.900 kvm, inkl. 600 kvm kjeller

Byggherre:
Cavotec Realty Norway

Totalentreprenør:
Teknobygg Entreprenør

Arkitekt og landskapsarkitekt: Arkideco

Rådgivere: RIB: Siv. Ing. P.O. Danielsen - RIE og utførende: Fjeldseth - RIBR og RIA: COWI - RIV: RG-Prosjekt - RIG: Multiconsult

Underentreprenører og leverandører: Utomhusarbeider og graving: Tverås - Stillas: Pilot - Rør og ventilasjon: NTE VVS - Heis: Otis - Prefabelementer: Spenncon - Flis- og murarbeider: Mestermur Trondheim - Maler: MTG - Kjøkken: Sigdal SMS Interiør - Tømmer- og innredningsarbeider: Team-Bygg - Stålarbeider/trapper/rekkverk: Trondheim Stål - Branntetting: Grunnarbeid - Glassfasader: BA Glass & Fasade - Taktekking: Takservice - Blikkenslager: Olaf Hansen - Porter: Ramox Hörmann - Solavskjerming: Solskjermingsgruppen - Byggvarme og propanfylling: Ramirent - Lås og beslagarbeider: Beslag Consult

På det fineste tomtestykket i et nytt industrifelt over Stjørdal har Teknobygg nå overlevert Cavotec Mikro-Controls nye næringsbygg.

− Da vi holdt på med råbygget ble vi kontaktet av interessenter som lurte på når leilighetene ble lagt ut for salg, og det sier litt om beliggenheten, sier prosjektleder Arild Moholt hos totalentreprenør Teknobygg Entreprenør.

Industrifeltet på Gevingåsen vil etter hvert omfatte flere virksomheter, men Cavotec var tidlig ute og sikret seg den beste, med en flott utsikt over flyplassen på Værnes. Cavotec er et verdensomspennende konsern, der den norske delen Cavotec Mikro-Control leverer anerkjente, industrielle fjernstyringsenheter verden over. Bedriften disponerte tidligere 700 kvm i Stjørdal sentrum. Nå opplever de 55 ansatte en ny verden på 2.900 skreddersydde kvm.

Selv om Teknobyggs anbud lå lavest i pris, ble man allikevel enig med Cavotec om å gå noen runder der prosjektet ble knadd og omarbeidet for å finne et prisnivå begge partene kunne leve med.

− Kundetilpasningen startet veldig tidlig i prosjektet. Cavotec hadde en oppfatning av hva de ville ha, men dette var til en viss grad ikke nedfelt på noe tegningsgrunnlag. Sammen med arkitektene i Arkideco hadde vi møte i mars 2009 om romløsninger og funksjoner, før vi begynte byggingen i 24 minusgrader i januar året etter. I denne romslige prosjekteringsfasen fikk vi tid til å bearbeide prosjektet ytterligere både på kvalitet og kostnad, og slapp derved kostbare endringer underveis, forklarer Moholt.

Geovarme
I samspillsmodellen med Cavotec var energi og miljø tidlig et tema. Blant flere alternativer ble det valgt å bruke geovarme. Antallet brønner ble skissert, både 16 og 24 brønner var nøye kalkulert. Men forskjellen fra å benytte 24 brønner, som kunne forsyne byggets totale energibehov med 75 prosent, og 11 brønner var overraskende liten. De 11 brønnene i forkant av bygget går ned til 230 meter og dekker nå hele 70 prosent av det estimerte behovet.

ENØK
Men god energiøkonomisering innebærer også et skarps søkelys på tette bygg. To tetthetsprøvinger ble foretatt – den første på tett bygg for å se hvor eventuelle svakhetspunkter lå, og som deretter ble utbedret. En kontroll med termofotografering etterpå avslørte ytterligere behov for tiltak. – På den tiden var det ikke noe krav om tetthetsprøving, men vi valgte allikevel å gjøre det. Selv om vi hadde lagt vekt på tetting, var det enkelte steder vi måtte gjøre noen grep. Vi tettet ekstra rundt vinduer, døråpninger og bunnsviller. Utgiftene var minimale, det utgjorde ikke mer enn én manns innsats én dag. I ettertid hadde det kostet vesentlig mer å rette det opp, sier Moholt.

− I utgangspunktet la vi vekt på betongkonstruksjonene og å ha et innvendig bæresystem innenfor de varme veggene for å unngå kuldebroer. Vindusbeskrivelsen er under den tids u-verdikrav. Jobben ble godt utført av Teknobygg som hadde fokus på tetting, og som har styrt prosjektet godt, påpeker arkitekt Hilde Davik i Arkideco.

Gode resultater
Minimumskravet til denne type bygg er på 1,5 luftvekslinger pr. time. Resultatet av tetthetsmålingen ga 0,52 luftvekslinger pr. time, altså under kravet til passivhus. Energisertifiseringen viste at kontordelen i andre etasje tilfredsstilte klasse B, mens det for kjeller og første etasje oppfylte klasse A.

Bygget er i to etasjer med delvis skrånende tak, og med kjeller under deler av bygget. Den lengste delen av fasaden, kontorfløyen, vender mot Stjørdal, med en tverrstilt fløy som inneholder et lager og fellesfunksjoner mot nord og nordvest. – Intensjonen var å opprettholde den kontakten som skulle sikre en maksimal tilknytning til sentrum av Stjørdal og mot fjorden. Fasadene i kontorfløyen skråner mot nord, man skal kunne rette blikket mot utsikten og ikke bare mot himmelen, forklarer Davik.

Cavotec får nå lager og produksjonslokaler i første etasje, mens administrasjon og produktutvikling er i annen etasje. Her finner vi også fellesfunksjoner som møterom og en lys og åpen kantine. Cavotecs produkter innebærer også montering av komponenter og bruk av loddeapparater. På alle arbeidsstasjoner i produksjonslokalet er det installert direkte avsug til friskluft. Gulvene må nevnes; det glimmerlakkerte, epoxybaserte industrigulvet skal avlede statisk elektrisitet. Hele gulvet på 1.300 kvm, som inkluderer nedfelte kobberbånd koblet til et jordingspunkt, er lagt i fem ulike og tidkrevende prosesser over betongen. I tillegg tåler det fugefrie gulvet tunge belastninger, har høy kjemikaliemotstand og er lett å gjøre rent.

Det store møterommet skiller seg ut fra de øvrige arealene ikke bare i beliggenheten og utsikten. Arkitektene har valgt å la materialvalget avvike fra de andre rommene som de ansatte til daglig oppholder seg i. Møterommet med en takhøyde på takhøyde på 4,5 meter, har spesialdesignede tepper og skyvevegger for romdeling ved behov.

Uteområdet med parkeringsplasser skulle egentlig vært asfaltert nå sist høst. Alt var planert ut og klargjort for den siste overflatefinishen. Men snøen som kom allerede i november ble liggende. Løsningen som ble brukt ga en nyttig erfaring for eventuelle senere anledninger. Et gassdrevent tineanlegg med matter ble rullet ut. Det kunne tine ca 400 kvm hver dag. Selv om Cavotec ikke hadde det som noe ferdigstillelseskrav da, var det en utgift som Teknobygg tok, for å kunne spare byggherren for ulempene som asfalteringen hadde medført til våren.

Viktig med tid nok

− Vi ser nå at etter at vi i Teknobygg begynte å stille krav til byggherrer om fremdrift og leveringstid, så har antallet reklamasjoner gått kraftig ned. Reklamasjoner er ofte et resultat av knapp prosjekterings- og byggetid på grunn av kortere leveringstider. Ved å kunne argumentere godt for å holde igjen på leveringstidene, unngår man at tidspresset går på bekostning av kvaliteten. Man sparer aldri noe på å ha det travelt, og det synet fikk vi svært godt gjennomslag for hos Cavotec i dette prosjektet, sier Moholt som også forteller at det er brukt trimmet bygging, etter Teknobyggmodellen, i prosjektet.

Tekts og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter