Hovedbiblioteket i Bergen

Hovedbiblioteket i Bergen

Sted: Bergen

Prosjekttype: Nybygg

Kostnadsramme inkl mva:
45 millioner kroner

Bruttoareal: 1.200 kvm

Byggherre:
Bergen Kommunale Bygg

Prosjektleder/byggherreombud:
Erstad & Lekven

Totalentreprenør:
Br. Ulveseth

Arkitekt: Link Arkitektur

Rådgivere: RIB: Sweco
- RIBr: Skansen Consult

Underentreprenører og leverandører: Taktekking: Protan - Glassfasade og hovedtrapp: Gjesdal Aluminium - Vinduer: Rørosvinduet - Tømrer, parkett og blikkenslager: Nydal Bygg - Natursteinsforblending: Murmester Aastvedt - Maler: O.Paulsen - Gulvlegger: Kenneth Eliassen - Rørlegger: Chr.M.Vestrheim - Elektro: BI Elektro - Ventilasjon: Bergen Air - Branntetting: Firesafe - Lås og beslag: Bergen Låsservice - Eikedør: Minde snekkeri - Heis: Ing. Stein Knutsen

Hovedbiblioteket i Bergen er fullført og har fått den symmetriske formen som ble planlagt da bygget ble tegnet i 1918.

Det er hjørnet mot sørøst (mot jernbanen) som nå er bygd ut, omtrent på samme måte som det ble gjort med hjørnet mot sørvest for ti år siden. Den nye delen rommer tradisjonell biblioteksdel over to etasjer, 200 kvm med kontorer, magasinplass og et auditorium med plass til cirka 100 personer. Totalt utgjør utbyggingen 1.200 kvm, fordelt på fem plan.

Fullverdig hovedbibliotek
Biblioteksjef Trine Kolderup Flaten sier at utbyggingen betyr at biblioteket får viktig tiltrengt ny plass.

– Dette er et lite hovedbibliotek og vi får nå mer plass til brukerne, mer kontorplass og litt mer magasinplass. Vi får også et auditorium, noe som gjør at vi slipper å rydde lokaler til ulike arrangementer. Utbyggingen er med på å gi Bergen et fullverdig hovedbibliotek, noe publikum allerede har merket seg. Vi har registrert en økning i antall forespørsler om arrangementer i biblioteket.

Det er LINK arkitektur AS som har tegnet den nye delen av biblioteket. Brødrene Ulveseth AS har ført den opp i totalentreprise. Kostnadsramme er 45 millioner kroner inkl mva. Tiltakshaver er Bergen Kommunale Bygg. Byggestart var i desember 2009. Biblioteket stod ferdig utbygd i februar i år.

Krevende grunn
Hovedbiblioteket i Bergen er et av de viktigste monumentalbyggene i byen. Det ble tegnet av arkitekt Olav Nordhagen i 1918 og ble ført opp tidlig i 20-årene. I 1993 ble det fredet.

Prosjektleder Arve Nikolaisen hos Brødrene Ulveseth forteller at biblioteket ligger innenfor grensene til middelalderbyen Bergen.

– Vi gjorde flere middelalderfunn i grunnen. Den utgravde grunnen ble derfor mindre enn planlagt og urørte løsmasser ble sikret mot utrasing. Vi sprengte ned til kote minus 3, med pallhøyder på opptil seks meter. Sprengning skjedde helt inntil bygget. Kravet til rystelser på tårnfoten til Nonneseter kloster og biblioteket var 16 mm/sek, noe som er det strengeste krav som settes til sprengningsarbeid.

Nikolaisen sier at bygget er fundamentert på fjell med vanntette betongkonstruksjoner opp til kote 1,7.

– Vi har brukt stålkjernepeler som fundamentering der dybden til fjell er mer en to meter. Bygget er sikret mot oppdrift med ekstra tykk betongplate i bunnen. Vi har utført omfattende omlegging av høyspent, lavspent og telekabler, i samarbeid med BKK og Telenor.

Granitt fra Førde
Den nye delen er tilnærmet rektangulær. Bærende konstruksjon er i plasstøpt betong. Saltaket bæres av en trekonstruksjon og er tekket med nederlandske takpanner av tegl. Fasaden består av granitt fra Førde og glass. Granitten kommer fra samme brudd som ble brukt i utbyggingen for ti år siden. Det er brukt heltre stavparkett av bjørk på gulvene.

Den nye delen er oppført etter TEK 97. Oppvarming skjer med panelovner. Ventilasjonsanlegget er balansert og har varmegjenvinning. Brannsikring er ivaretatt med lokal sprinkling. Glassfasaden har soldempende glass. Det ble praktisert rent bygg under oppføringen. Hele den nye delen har universell utforming.

Nikolaisen sier at i tillegg til grunnforholdene var persontrafikken rett forbi byggeplassen utfordrende.

– Riggplanen var utarbeidet i samarbeid med politiet og trafikkavdelingen i Bergen kommune. Ca 20 personer var med på byggingen da aktiviteten var på topp. Arbeidene skjedde uten noen fraværsskader. sorteringsgraden er på drøyt 60 prosent.

– Vi tar med oss nyttig kompetanse om grunnarbeid og oppføring av monumentalbygg fra hovedbiblioteket i Bergen.

Publikumsarealer

Sivilarkitekt og partner Rolf Maurseth i Link Arkitektur AS forteller at de to fløyene som er bygd ut i moderne tid i sin helhet var reservert som magasiner i Nordhagens tegninger.

– Magasinene er nå flyttet til to underetasje og arealene i de nye delene er utnyttet til store og lyse publikumsarealer. De store glass-flatene gir lys også langt inn i den eldre delen. Etasjene er bundet sammen ved trapp og heis og er universelt tilgjengelige.

På samme plan som kafeteria og avis/tidsskriftavdeling er det blitt plass til et auditorium med cirka 100 plasser. Biblioteket danner nå vestveggen i en ny spennende plass som er under etablering av Grønn Etat i Bergen kommune. Som arkitekter har vi vært engasjert i ombygging og påbygging av dette huset i flere byggetrinn over 22 år og vi gleder oss nå over at målet er nådd.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter