Finalebanen P-hus og aktivitetspark

Finalebanen P-hus og aktivitetspark

Sted: Øya, Trondheim

Prosjekttype: Parkeringshus
(250 p-plasser) og aktivitetspark

Kontraktssum ekskl. mva:
Ca 42 millioner kroner

Areal: Ca 6000 kvm

Byggherre:
Trondheim Parkering KF

Byggeledelse:
Faveo Prosjektledelse AS

Totalentreprenør:
Veidekke Entreprenør

Arkitekt: Asplan Viak

Side-entreprenør:
Swarco AS (trafikkteknikk)

Rådgivere: RIB: Siv.ing. P.O. Danielsen - RiMiljøgeologi: Multiconsult - RiGeo: Sweco - RiBrann: Rambøll

Underentreprenører/leverandører: Ventilasjon,VVA: Oras - Elektro: Buvik Elektro - Maling: Mtg - Taktekking: Mestertak - Gulvstøp: Tiller Vimek - Grunnarb.: Ottar Augdal - Spunting: Fundamentering - Betongelementer: Contiga - Lås og beslag: Beslag-Consult - Glass og aluminium: Glassbygg - Trapper: Nor Element - Ståldører: RH Prosjekt - Port: Hörmann - Rekkverk og håndløpere: Øysand Stål - Merking av P-plasser + skilting innv.: Euroskilt

Finalebanen var opprinnelig en park med blant annet en fotballbane av grus som var i bruk helt til gravearbeidene startet. Beliggende på Øya i Trondheim har den umiddelbar nærhet til St. Olavs hospital.

Veidekke Entreprenør leverte anbud i konkurranse januar 2010, og kontrakt ble tildelt i februar. Kontrakten har 2 delfrister: Selve P-huset hadde delfrist 1.mars, og den nye parken som skal ligge oppå P-huset har frist 10.august i år.

Samhandlingsfase
– Umiddelbart etter kontraktsinngåelse startet vi en samhandlingsfase. I kundeundersøkelser som Trondheim Parkering KF (TP) gjennomfører, er det ofte to ting som går igjen: P-husene er trange – mange søyler i veien og det er mørkt og trist. I samhandlingsfasen ble det derfor lagt stor vekt på å gjøre noe med dette, med forholdsvis lange spenn mellom søylene samt å få inn dagslys og mer belysning enn det som er normalt i et P-hus. Blant annet er det montert to dagslysflåter i forbindelse med trappehusene samt at overbygningene i trappehusene består av glass og aluminium for å slippe inn dagslys.

Samhandlingsfasen ble avsluttet i mai, og da var også det meste av prosjektering unnagjort, forteller prosjektleder Aud Røsbjørgen, Veidekke Entreprenør og tilføyer: Gravearbeidene skulle startet i begynnelsen av mai. Dessverre ble det avdekket en del forurensede masser i grunnen som måtte kartlegges og tas hånd om på en ordentlig måte. Dette påførte prosjektet ekstra kostnader og forsinket oppstarten med ca en måned.

Selve tomta er ca. 100 m x 65 m. Det er gravd ut ca. 30.000 kbm. Om-trent halve tomta er spuntet, mest på grunn av omkringliggende infrastruktur (fjernvarme, veier, etc.)

Betongarbeidene startet i hovedsak etter fellesferien 2010. P-huset er i kun en etasje som ligger under jorda med grunnflate på knappe 6000 kvm. Arbeidene omfattet plasstøpte punktfundament og søyler, plasstøpte banketter med kjellervegger og plasstøpte etterspente bjelker. Mellom disse er det lagt 320 HD-elementer. Dekket er dimensjonert for å tåle 1 meter jordlast. Gulv på grunn med 10 cm fiberarmert betong er utført av Tiller Vimek.

Kjempeflott betongjobb
– For Veidekke Entreprenør har det vært 12-15 forskalingssnekkere i drift. En kjempeflott betongjobb – hadde det ikke vært for førjulsvinteren vi fikk. Vinteren kom allerede i slutten av oktober, og siden har den bare blitt værende. Før jul hadde vi flere dager med så lave temperaturer at vi fikk rett og slett ikke støpt. Det er dermed brukt mye penger på teletining og fyring, og alt går selvfølgelig tregere. Vi klarte likevel å bli ferdige i tide, sier en fornøyd Røsbjørgen.

Parken
Arbeidene med parken starter rundt påsketider. I tillegg til «vanlig park», blir det en liten kunstgressbane, bane for sandvolleyball og en støpt plate som kan brukes til diverse ballspill på sommeren og som kan islegges på vinteren. Jeg tror naboene våre gleder seg til at parken er ferdig. De fortjener en flott park – de har vært tålmodige, spesielt i forbindelse med spuntarbeidene som medførte en del støy, sier Røsbjørgen avslutningsvis.

Finalebanen Aktivitetspark
Finalebanen har vært et viktig leke- og oppholdsareal i bydelen i mange tiår. Siste opprusting av arealene var på slutten av 80-tallet, da den gikk fra å være en ren fotballbane til å legge til rette for en kombinasjon av park- og idrettsaktiviteter. Mye og hard bruk gjennom mange år, gjør at den uten tvil nå var moden for en ny oppgradering.

Anleggsarbeidene oppå taket er nå så vidt i gang. Innenfor en grønn parkramme, skal det her legges til rette for mange ulike aktiviteter. Det er gjort plass for ulike dekker som stimulerer til ulik bruk: Kunstgress til fotball for mindre barn, betongflate til islegging/skøyter vinterstid og sommeraktiviteter som ballspill/lek på harde flater. Videre skal det bli både sandvolley, buldrevegg og turnbasseng. Tradisjonelle lekeområder vil der også bli, både for små og mellomstore barn. Plenflatene er delvis tenkt som arena for ulike former for ballspill, men store deler av de grønne områdene er utformet som et teletubbylandskap. Her er det fritt fram å finne seg «sin» haug. I tillegg til å være et aktivitetsområde, er det også lagt vekt på å gi Finalebanen en ny, parkmessig utforming, hvor både vann og vegetasjon er viktige elementer.

Alt overvannet samles på over-flata og ledes i renner langs fallende terreng til et mindre basseng i nord. I tillegg er det gjenbruk av det lille bassenget som ble etablert i parken på slutten av 90-tallet. Det meste av vegetasjon ble fjernet under bygging av parkeringskjelleren. Ny vegetasjon i form av trær, innrammende hekker og buskfelt skal gi trivsel og gode oppholdsplasser med årstidsvekslinger. I tillegg skal det etableres egne bed ved hver inngang til parken, som en fargerik velkomst til hver enkelt som legger turen innom eller gjennom parken som skal stå ferdig i løpet av sommeren 2011.

Tekst: AnneBeth Jensen. Foto: Jonas Solbu


Flere prosjekter