Store arkitekter slår i bordet

Store arkitektbedrifter slår i bordet og vil ha mer å si i bransjeorganisasjonen. Arkitektbedriftene i Norge er lydhøre. Saken kommer opp på et møte i april hvor ”alle” de store vil delta.

– Jeg tok denne jobben for å utvikle Arkitektbedriftene i Norge til å bli fremtidens bransjeorganisasjon for arkitektfirmaer. En av oppgavene er å få med de store firmaene som medlemmer, og nå opplever vi at de banker på døren, forteller adm. direktør Egil Skavang som ble hentet inn som ny sjef fra Byggekostprogrammet for vel tre måneder siden.

Mens det i rådgiverbransjen har skjedd en kraftig konsolidering mot 5-6 stadig større aktører blant annet gjennom oppkjøp hvor alle er medlem i bransjeorganisasjonen RIF Rådgivende Ingeniørers Forening, har ikke samme utvikling funnet sted i arkitektbransjen. Dette avspeiler seg i bransjeorganisasjonen Arkitektbedriftene i Norge hvor 80-90 prosent av medlemsmassen utgjøres av mindre firmaer, og hvor de fleste store og toneangivende aktører glimrer med sitt fravær.

Egil Skavang har imidlertid fått en tøff start på sin sjarmoffensiv overfor de store arkitektbedriftene. På et åpent medlemsmøte nylig var Siri Legernes, sjefen for Norges største arkitektbedrift Link Arkitektur, som også har nestledervervet i Arkitektbedriftene, utfordret til å si sin mening om hvordan bransjeorganisasjonen må endre seg for å kunne møte de store bedriftenes behov.

Blant annet sa hun at arkitektrollen, bransjen og hele byggenæringen var i endring, og hun uttrykte bekymring for at arkitektene som gruppe ikke er endringsvillig nok. Hun var også kritisk til hvordan deler av styret og administrasjonen prioriterte aktiviteten. Uttalelsene ble presentert på tu.no under tittelen ”Arkitektbedriftene går mot splittelse”.

– Mitt hovedpoeng er at jeg ønsker en dreining av aktiviteten til Arkitektbedriftene fra å være et servicekontor til å bli en bransjeorganisasjon som påvirker rammebetingelsene som arkitektbedriftene jobber under, sier Link Arkitektur-sjef Siri Legernes til Byggeindustrien.

Hun opplyser at hun i samtaler med Egil Skavang før han ble ansatt, ga klart uttrykk for at Arkitektbedriftene må ta en runde med de store arkitektkontorene for å høre hvilke behov de har.

– Vi regner med at han følger opp dette. Vi registrerer at han er i gang, og på møtet ga jeg uttrykk for at Link Arkitektur ønsker at arbeidet skal intensiveres, fremholder hun.

– Det tar tid å gjennomføre en slik snuoperasjon. Men vi trenger å se at noe skjer. Og hvis det ikke gjør det, vil vi selvsagt måtte diskutere om det er mest riktig å melde seg ut. Vi må jo være fornøyd for å være medlem, sier en utålmodig Legernes som imidlertid gir klart uttrykk for at hun har tillit til at Skavang skal få dette til.

– Jeg er ikke enig i alt Siri Legernes sa som jeg oppfatter som spissformuleringer. Men hun kom med spennende og utfordrende tanker som vi er i ferd med å ta tak, kommenterer Skavang som ikke oppfatter situasjonen som dramatisk.

Rett etter møtet tok Siri Legernes initiativet til å innkalle de store arkitektbedriftene til et møte 12. april hos Link Arkitektur.

– Responsen har vært enorm så det er åpenbart stor interesse for å få diskutert dette, forteller Legernes som kan opplyse at ”alle” de store arkitektbedrifter, både medlemmer og ikke-medlemmer, stiller opp inkludert toneangivende firmaer som Snøhetta, Narud Stokke Wiig, Niels Torp Arkitekter, Dark Arkitekter m.fl.

– Dette blir et dialogmøte. De store arkitektfirmaene er utfordret med å komme med hva de har av behov for fra en bransjeorganisasjon som Arkitektbedriftene, og jeg vil orientere om hvordan vi jobber, kommenterer Skavang.

Endringen i arbeidsformen er forankret i en ny strategi for Arkitektbedriftene som ble lagt rett før Skavang tiltrådte. Bransjeorganisasjonen skal jobbe for at arkitektbedriftene skal bli tydeligere i sin rolle i samfunnsutviklingen samt synliggjøre hvordan arkitektur kan være et virkemiddel for å nå konkrete samfunnsmål. Organisasjonen skal videre drive en tydeligere profilering av arkitektyrket og være mer på banen når det gjelder medlemmenes rammebetingelser.

– Dette har vi nedfelt i vår høringsuttalelse til stortingsmeldingen om bygningspolitikk, og vi er på vei dit nå, kommenterer Skavang.

Link Arkitektur-sjef Siri Legernes ønsker ingen diskusjon om sammenslåing mellom Arkitektbedriftene i Norge og RIF Rådgivende Ingeniørers Forening nå.

– Arkitektbedriftene og RIF har 90 prosent felles agenda. Men det er ikke aktuelt for oss eventuelt å melde oss inn i RIF slik organisasjonen er rigget nå. Vi ønsker heller å jobbe for en endring i Arkitektbedriftene innenfra. Men jeg ser at en sammenslåing av de to bransjeorganisasjonene på prosjekteringsleddet kan være en god løsning på sikt. Men før vi kommer dit, må vi ha vært gjennom en lang og omfattende prosess med grundige diskusjoner. Og der er verken vi eller bransjen nå, avslutter Legernes.