Gyldengården

Gyldengården

Sted: Kristiansand

Prosjekttype/bruk: Nybygg

Entreprisekostnad eks mva:
265 millioner kroner

Bruttoareal: 11.000 kvm

Byggherre: KNAS

Generalentreprenør: Skanska

Prosjektleder: Rambøll

Arkitekt: Danielsen Architecture

Landskapsarkitekt: Grønn strek

Rådgivere: RIB, RIV og RIE: Leif Hansen - RIAku: Sinus - RIBr: Rambøll

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Kaspar Strømme - Forskaling: Peri - Betongelementer: Nor Element - Betongrehab: Consolvo (tidl. Protector) - Stålarbeider: Kristiansand industriservice - Taktekking: Icopal - Glassfasader, atriumtak og vinduer: ASC Pawel Filipek - Vinduer: Ibo Handel og Industri - Beslag: Ulsteins Blikkenslagerverksted - Trapper og rekkverk: Arcsys - Spiraltrapp: GBS Produkter - Solavskjerming: Bico - Fasadestein og skifergulv: Ellingard Naturstein - Etterisolering: Etterisolering Agder - Tømmer og kjerneboring: VEF Entreprenør - Himlinger og systemvegger: Systemco - Tepper, belegg, maling: MJA - Parkett: Bo Andrén - Fliser: Evers - Fasadepuss: Murmester Larsen - Fuging: Sør-Fuging - VVS og sprinkler: Halvard Thorsen - Elektro: Bravida - Ventilasjon: Oras Agder - SD-anlegg/automatikk: Siemens - Branntetting: Agder Brannsikring - Brannluke: Bramo Glass og Klima - Branngardiner: BVS Brannvernsystemer - Lås og beslag, levert: ET System - Lås og beslag, montert: Norlock - Ståldører: Daloc - Tredører: Swedoor - Kantinekjøkken: Brynet og Cena Buestad - Heiser: HK Service - Utomhusarbeider: Kaspar Hagemiljø - Byggevarer: Neumann Bygg - Maskinutleie og byggeheis: UCO

Det nyoppførte kontorbygget Gyldengården i Kvadraturen i Kristiansand har flotte fasader av glass og lys kalkstein.

Bygget har dels fire, dels fem kontoretasjer over bakken og tre parkeringsetasjer under. Kontordelen er på 11.000 kvm. Parkeringsanlegget er 10.000 kvm.

330 millioner
Totalkostnad for Gyldengården er 330 millioner kroner eks mva. Tiltakshaver er Kristiansand Næringsselskap AS (KNAS). Bygget er tegnet av det danske arkitektfirmaet Danielsen Architecture. Skanska Norge AS har utført arbeider over bakken i totalentreprise (265 millioner kroner eks mva), mens Kaspar Strømme AS har utført grunn- og betongarbeid i forbindelse med parkeringshus under bakken i hovedentreprise (65 millioner kroner eks mva). Kaspar Strømme zstartet sitt arbeid i september 2008, mens Skanska startet i november 2009. Bygget ble overlevert 1. mars i år. Gyldengården ble ferdigstilt innen budsjett og oppsatt tidsplan, noe som er imponerende, størrelse og byggetid tatt i betraktning.

Kontordelen inneholder cirka 450 kontorarbeidsplasser, fordelt på cellekontorer og kontorlandskap. Leietakere er NAV Kristiansand og Kristiansand kommune. Kommunen har følgende etater i bygget: Pedagogisk-psykologisk tjeneste, Lund helse-tjeneste, Barnevernstjenesten, Enhet for sterkt funksjonshemmede barn og unge, Enhet for bolig- og tjenestetildeling, Sosiale- og forebyggende tjenester, Gyldengården helsesenter, Arbeidsfor-beredende tiltak, Vaksinasjonskontoret, Flyktningetjenesten og Helsestasjon for ungdom.

Krevende grunnarbeid
Tomten er 3,7 mål og har sandgrunn, noe som gjorde det nødvendig å spunte byggegropen. Avdelingsleder Richard Strømme i Kaspar Strømme sier at den største utfordringen i grunnarbeidet var dybden på ti meter i byggegropen og at nederste etasje er bygget under grunnvannstanden.

– Det var også krevende at tomten ligger midt i Kristiansand sentrum og ikke har riggplass. Spunten rundt byggegropen står permanent. Kaspar Strømmes kontraktssum for grunn- og betongarbeid er 65 millioner kroner inkl mva.

Atrium
Bygget er tilnærmet rektangulært. Prosjektleder Frank Holta i Skanska Norge forteller at bærende konstruksjon over bakken er i prefabrikkert betong.

– Bygget inneholder et stort atrium som har et skrått glasstak. Taket på resten av bygget er flatt, isolert og tekket med papp. Det er glassfasader i første og femte etasje, samt over hovedinngangen mot Gyldenløves gate. I andre, tredje og fjerde etasje er det lys kalkstein fra Bulgaria og høye smale vinduer på fasadene. I kontoretasjene er det systemhimlinger, systemvegger og tepper på gulvene. I kantinen og i et auditorium i U1 er det parkett på gulvene.

Ellingard AS har levert og montert steinen i fasaden. Daglig leder Morten Myre Larsen i forteller at det er brukt 1.500 kvadratmeter stein i fasaden.

– Steinen er festet mekanisk på braketter og fungerer som en luftet kledning. Innfestingen stilte store krav til korrekt plassering av stendere brakettene er festet til. Avviket kunne bare være på ni millimeter. Vi har også levert cirka 1.000 kvadratmeter Altaskifer som er brukt i gulvet i atriet og i hovedtrappen. Gulvet er lagt med lydmatter under skiferhellene. Trinnene i trappen har en fem cm bred synsmarkering av mørk Ottaskifer.

Gyldengården har vannbåren oppvarming med radiatorer. Det er 25 cm isolasjon i veggene og 30 cm i taket. U-verdi for vinduene er 0,7. Ventilasjonsanleggene er balanserte og har varmegjenvinning. Bygget er fullsprinklet og har sentral driftskontroll. Solavskjerming skjer med soldempende glass og innvendige persienner. Det ble praktisert rent bygg under oppføringen. Vinduene er i aluminium, noe som gir lang levetid og enkelt vedlikehold. Hele bygget har universell utforming. Bygget er klargjort for påbygging i høyden.

Stolt av folkene
Frank Holta sier at kort byggetid, liten riggplass og trafikk på tre sider av byggeplassen var store utfordringer.

– På toppen hadde vi tøffe vintre i fjor og i år. Det er dansk arkitekt og dansk prosjektering på bygget. Vi har oppdaget at det er stor forskjell på standardene i våre to land, spesielt når det gjelder tekniske installasjoner. 120 personer var med da aktiviteten var på topp. Bygget er ført opp uten fraværsskader. Sorteringsgraden for byggavfall er på 88,5 prosent. Vi har hatt stort fokus på fremdrift og logistikk. Folk har stått på langt ut over normalt for å få bygget ferdig til rett tid. Jeg er stolt over at vi har klart å føre opp et bygg med så høy kvalitet på så kort tid.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter