Retrett fra Navarsete

Nå begynner kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete å innse at alle de nye byggereglene som er kommet, har skapt mye byråkrati. I tillegg har sen kommunal saksbehandling og kostbare kommunale gebyrer gjort det langt dyrere enn før både å bygge og ikke minst gjøre enkle ombygginger i eksisterende hus. Nå lover hun en gjennomgang og en forenkling. Det skal også settes en stopper for de ville gebyrene som mange kommuner har innført.

Noe av det første som skal skje er at reglene som er knyttet til søknadsplikt for våtromsarbeider i eksisterende bygg, blir endret. Formålet med de nye reglene var godt. Man skal få ned antall byggefeil. Men de rigorøse reglene – og ikke minst praktiseringen og de skyhøye gebyrene har ført til en storm av protester. Dette finner folket seg ikke i. Når det gjelder gebyrer, kan ikke kommunene ta mer i gebyr enn hva det koster å behandle søknaden. Kreative rådmenn og kommunepolitikere så her nye inntektsmuligheter, men der forregnet de seg.

På landsmøtet til Senterpartiet merket vi oss også innlegget til den nye Olje- og Energiministeren Ola Borten Moe. - Staten skal ikke stikke fingrene sine bort i ting den ikke har noe med, enten det er bygging av bad eller bygging av skogsbilveier, sa han. Ellers har allerede Borten Moe kommet med en lang rekke fornuftige utspill som har gjort at folk har begynt å få troen tilbake på den politiske ledelsen i dette departementet.