Billigere strøm i utkantstrøk neste år

Regjeringen vil fra 1. januar neste år øke tilskuddet til utjevningsordningen for nettleie fra 60 til 120 millioner kroner. I praksis betyr dette billigere strøm for folk i spredtbygde områder.

– Når vi nå dobler tilskuddet til utjevningsordningen fra 2012, reduseres nettleien i områdene med de høyeste kostnadene betydelig. Det er viktig for meg å gjøre noe med forskjellene i nettleie i ulike deler av landet, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp).

Hvert år fastsetter NVE en terskelverdi for selskapenes gjennomsnittskostnader som grunnlag for støtte. Fra 2012 vil selskapene med de høyeste kostnadene motta tre firedeler av differansen mellom egne kostnader og terskelverdien i støtte, i stedet for to tredeler som tidligere.

120.000 kunder

I 2011 ville dette medført at så mange som 120.000 kunder, 54.000 flere enn dem som mottok støtte, ville fått redusert sine tariffer, ifølge Olje- og energidepartementet. Det selskapet som har høyest nettkostnader ville fått en reduksjon på 30 øre per kWh.

Utjevningsordningen finansieres over statsbudsjettet og administreres av NVE og retter seg mot nettselskapene med de høyeste gjennomsnittskostnadene. Nettselskapene som mottar støtte, plikter å la hele tilskuddet komme kundene til gode i form av redusert nettleie det året tariffstøtten tildeles.

Nyheten ble presentert av Sp-leder Liv Signe Navarsete og olje- og energiminister Ola Borten Moe på Senterpartiets landsmøte i Stjørdal lørdag.

– Treffsikker ordning

Navarsete og Borten Moe presenterte nyheten som en seier for Sp, og som en ordning som kommer kundene til gode.

– Nettselskapene kan ikke bruke pengene til å saldere eventuell dårlig drift. Tilskuddet vil komme forbrukerne til gode. Ordningen treffer forbrukerne i de nettselskapene som har de høyeste kostnadene, sier Borten Moe til NTB.

Han sier at forbrukere som får nyte godt av ordningen vil spare knapt 600 kroner ved en forbruk på 20.000 kWh.

Navarsete legger vekt på at ordningen betyr at nettleien blir likere uansett hvor i landet forbrukerne bor.

– Det er et viktig bidrag for å skape likeverdige tjenester for folk og næringsliv. Økte tilskudd er en viktig distriktssak. Den gir ikke folk i distriktene særfordeler, men like muligheter, sier hun.