Oljefondet har investert i Sellafield

Oljefondet har investert nær en milliard kroner i selskapene som driver det kjernefysiske Sellafield-anlegget i England.

Investeringene økte fra 672 millioner kroner i 2009 til 975 millioner kroner i 2010, viser tall som Norges Bank la fram fredag. Dette skjer samtidig som regjeringen frykter at anlegget ved Irskesjøen skal forgifte Vestlandet, skriver Dagbladet.

Solheim reagerer

I april reiser miljøminister Erik Solheim (SV) til England for å få britene til å stenge anlegget.

– Britene har betydelige problemer med anleggene som skal behandle det flytende avfallet, og det er vanskelig å se for seg at de vil klare å redusere avfallsmengdene raskt uten å stanse tilførselen av nytt avfall fra reprosesseringen, sier statsråden.

Samtidig påpeker han at det radioaktive nedfallet over Norge kan bli sju-åtte ganger større enn etter Tsjernobyl hvis det skjer et utslipp til luft.

– Det henger ikke i hop at Norge baserer seg på å tjene penger på fortsatt atomdrift i Sellafield, samtidig som norske politikere i årevis har arbeidet for å stenge anlegget, sier lederen i Framtiden i våre hender, Arild Hermstad.

Kan utelukkes

Statssekretær Hilde Singsaas (Ap) i Finansdepartementet antyder at det kan bli aktuelt å trekke oljefondet ut av selskapene som driver Sellafield.

– Atomkraftverk til sivilt bruk er i seg selv ikke en aktivitet som kvalifiserer til brudd på grunnleggende etiske normer. Er det derimot slik at et selskap har en atferd som anses å medføre en risiko for at fondet ved fortsatt investering i selskapet vil medvirke til for eksempel grov miljøskade, vil det kunne gi grunnlag for at Etikkrådet vil anbefale å utelukke selskapet, sier hun.

Ifølge NA24 har oljefondet også investert i det japanske selskapet som driver atomkraftverket i Fukushima i Japan.