Vurderer betonginnkapsling av atomkraftverk

Japanske ingeniører og arbeidere fortsetter kampen for å kjøle ned ødelagte atomreaktorer, men vurderer å innkapsle alt i en stor betongkonstruksjon.

Samtidig lider mange av de evakuerte ofrene for jordskjelvet og tsunamien, spesielt eldre og barn.

Verdens helseorganisasjon (WHO) mener det helsemessig er trygt å reise til Japan hvis man holder seg utenom de områdene som er direkte rammet av jordskjelvet og tsunamien.

– Relativt stabilt

Samtidig fortsetter arbeidet med å forsøke å kjøle ned overopphetede brenselstaver og spyle vann over reaktor nummer 3 ved kraftverket Fukushima Daiichi.

– Situasjonen ved kjernekraftverkene Fukushima Daiichi er fortsatt svært alvorlig, men det har ikke vært noen betydelig forverring siden vår forrige orientering torsdag, sier Graham Andrew ved FNs atombyrå IAEA.

– Situasjonen ved reaktorene 1,2 og 3 ser fortsatt ut til å være relativt stabil, sier han.

140 nye brannmannskaper fra Tokyo ble fredag satt inn i arbeidet for kjøle reaktorene.

Vurderer betong

Men Tokyo elektrisitetsselskap Tepco, som driver atomkraftverket, sier det kan vise seg at den eneste måten å hindre en katastrofal stråling på er å innkapsle reaktorene i betong. Det var samme metode som man til slutt endte opp med i Tsjernobyl i 1986.

Ingeniørene som arbeider intenst for å få kontroll med og dempe strålingen, prøver fortsatt å gjenopprette strømforbindelsen til reaktorene slik at reaktorenes eget kjøleanlegg kan komme i gang.

Men antydningene om at man må støpe reaktorene inn i betong, er første gang tvilen på om man vil lykkes er kommet klart til syne.

Ikke lett

Eksperter understreker imidlertid at å støpe inn de ødelagte reaktorene under betong ikke er noen enkel oppgave.

– Det er ikke så lett, sier professor Murray Jennex ved San Diego State University i California i USA.

– Reaktoren er som en kaffekjele. Blir den stående på varmen, koker den tørr. Deretter sprekker den, sier han.

– Å legge betong over redder ikke kaffekjelen. Men til slutt kan man legge en betongkappe over og være ferdig med det, tilføyer han.

Nivå 5

Japan høynet fredag trusselnivået for situasjonen ved atomkraftverket i Fukushima fra 4 til 5. Sjefen for IAEA betegnet situasjonen i atomkraftverket som «et kappløp med tiden».

Oppgraderingen av trusselnivået betyr at alvorlighetsgraden ved Fukushima Daiichi-anlegget bare ligger to nivåer under Tsjernobyl-ulykken i 1986.

Tsjernobyl ble vurdert til alvorlighetsgrad 7 på skalaen fra 0 til 7. Nivå 5 var også graderingen på den alvorlige ulykken på Three Mile Island i USA i 1979.

IAEA iverksetter måling av strålingsnivået i Tokyo fra og med fredag, ifølge generaldirektør Yukiya Amano.

Millioner berørt

Situasjonen i Fukushima tar mye av oppmerksomheten fra de mange som er til dels sterkt berørt av jordskjelvet og tsunamien, ikke minst mange gamle og barn.

Rundt 850.000 husholdninger nord i Japan er uten strøm mens vinteren ligger over området. Temperaturen synker flere steder til under null om natten, og torsdag var det snøstorm i noen av de hardest rammede områdene.

Lokale myndigheter sier de mangler det meste av nødvendighetsartikler for å ta vare på de mange som er evakuert til midlertidige mottakssentre, inkludert varm mat og vann.

– Trygt å reise

WHO mener det er helsemessig trygt å reise til de aller fleste steder i Japan og vil ikke innføre noen forbud.

Unntaket er områdene som ble direkte rammet av jordskjelvet og tsunamien, inkludert området rundt Fukushima, der atomulykken fortsatt er under utvikling.

Strålemengdene som rapporteres utenfor den avsperrede sonen som japanske myndigheter har opprettet, er langt mindre enn det som betraktes som en offentlig helserisiko, melder WHO. Det er heller ikke helsegrunner til at man skal unnlate å reise til Tokyo. (©NTB)

kjell.arild.nilsen@ntb.no