Variert program under Norsk Murdag

Det var en bred sammensatt forsamling til stede under åpningen av Norsk Murdag i Dokkhuset i Trondheim tidligere denne uken.

Nøkkelpersoner fra murbransjen, forskningsmiljøet, arkitekter og leverandører fikk alle med seg et variert og spennende program som omfavnet alt fra nye anvisninger i Byggforskserien og hydrauliske mørtler til arkitektpresentasjoner.

Det var satt spesielt store forventninger til presentasjonen til Else Karin Øvernes fra Kommunal- og regionaldepartementet. Hun skulle redegjøre for konsekvensene av pbl § 31-2 i forhold til ombygning og rehabilitering av eksisterende bygningsmasse, spesielt med tanke på rehabilitering av gamle murverksbygninger.

Dessverre uteble departementet, mens byantikvaren i Trondheim, Gunnar Houen, delte sine tanker med forsamlingen omkring mulige løsninger for verneverdige pussfasader i forhold til nye energikrav.

Som kjent er dette en stor utfordring, da eldre murverksbygninger er avhengig av varme fra innsiden for å unngå frostskader. (Dessverre har verken Enova, Forskningsrådet eller Husbanken ansett det viktig nok å finansiere et forskningsprosjekt på dette området.)

Stor interesse knyttet seg også til den høyt prisbelønte tyske arkitekturprofessor Hansjörg Göritz hadde kommet helt fra Tennesse for å orientere om vinnerprosjektet Brick Award 2010: Landesparlament Liechtenstein.

Murdagen ble avsluttet med utdelingen av Murverksprisen 2011 til Forsvarets Ledelsesbygg, Akershus.