Oljefondet på 3.077 milliarder kroner

Oljefondet økte med 437 milliarder kroner i fjor og var ved årsskiftet ved godt over 3.000 milliarder kroner.

Statens pensjonsfond utland (SPU) hadde ved inngangen til 2011 en verdi på 3.077 milliarder kroner, ifølge leder Yngve Slyngstad i Norges Bank Investment Management (NBIM), som presenterte årsresultatet til fondet fredag formiddag. Det er først og fremst den økte aksjebeholdningen i fondet, som nå er oppe i over 61 prosent, som bidrar til en realavkastning på 264 milliarder kroner i fjor.

Det tilsvarer 9,6 prosent – 13,3 prosent fra aksjeinvesteringene og 4,1 prosent fra investeringene i rentepapirer. Fondets avkastning lå i fjor 1,1 prosent over avkastningen i referansefondene.

– Resultatet i 2010 var det femte beste i pensjonsfondets historie, og det til tross for at verden rundt oss var preget av uro, ikke minst i europeiske markedet med frykt for statsgjeldskrise og nye økonomiske tilbakeslag, sa sentralbanksjef Øystein Olsen.

Markedsverdien av fondet steg med 437 milliarder kroner. Tilførsler fra Finansdepartementet utgjorde 182 milliarder kroner i 2010.

Mens verdiene i finansmarkedene har hatt betydelig verdiøkning de siste årene, peker Slyngstad på at lave renter bidrar til å redusere avkastningen på rentepapirer.