Ingen nye kraftkilder kan erstatte atomkraft

Ingen av de nye og rene energikildene har stor nok kapasitet til å erstatte kjernekraft, ifølge professor Lars Thue ved BI.

Atomfrykten sprer seg i verden etter hvert som katastrofen i Japan forverres, nær sagt fra time til time. Flere land i Asia varslet torsdag at de legger nye kjernekraftutbygginger på is inntil de eksisterende kraftverkene er grundig undersøkt i sikkerhetsøyemed. EUs energisjef krever på sin side en fullstendig gjennomgang av alle kjernekraftverkene i Europa.

Men mangel på reelle alternativer kommer trolig til føre til at verden likevel ikke vender kjernekraft ryggen, tror professor Lars Thue ved BI. Vindkraft og solenergi blir for puslete til å erstatte kjernekraft ved dagens energiforbruk, mens utslippsproblematikk trolig ligger til hinder for utbredt bruk av bioenergi, ifølge Thue.

– Det veldig vanskelig å se for seg noe annet enn grunnleggende endring av energiforbruket globalt. Når du skal kombinere kapasitet og ikke ha CO2-utslipp, på ser jeg ikke at noe kan måle seg med atomkraft, sier Thue til NTB.

Samfunnsendringer

Effekten fra et enkelt moderne kjernekraftanlegg tilsvarer 3.000–5.000 store vindmøller. Fysiker Karl Selanger ved Luftkrigsskolen hevder dessuten i en kronikk i Adresseavisen at moderne kjernekraftverk er så sikre og effektive at de kan konkurrere med selv den norske vannkraften.

– Vi må rette oppmerksomheten bort fra hvordan vi skal få produsert enda mer energi og over mot hvordan vi kan bruke mindre energi. Og da må vi utvikle mer energieffektive løsninger, men kanskje viktigst er det hvordan vi kan kutte energibruken ved å legge om forbruksvanene, sier Thue.

Han tar også til orde for en grunnleggende desentralisering av næringsstrukturen, slik at det ikke er nødvendig å sende eksempelvis fisk til andre siden av verden for å foredle den.

Avdelingsdirektør Torill Lødemel i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) sier til NTB at krisen i Japan kan bidra til avviklingen av atomkraft og sette ytterligere fart i innovasjon og nyskapning rundt alternative energikilder.

Atom vender tilbake

Thue mener imidlertid at såfremt ikke forskerne kommer fram med «noe helt nytt og revolusjonerende» vil det kun ta få år før kjernekraftlobbyen på ny får gehør for sine argumenter. Atomkrisen i Japan vil kun gi en midlertidig oppbremsing før kjernekraftutbyggingen og – produksjonen igjen tar seg opp.

– Flere land har varslet nedtrapping av kjernekraftproduksjon i framtida, men hvis situasjonen i Japan ikke utvikler seg til nye Hiroshima og Nagasaki, tror jeg kreftene bak kjernekraften er så sterke at nye utbyggingsplaner vil dukke opp igjen – med alle forsikringer om at man har lært av krisen, sier Thue.

Han framholder at det ikke er energiindustrien alene som utgjør lobbyen, men krefter med tunge interesser knyttet til den høye levestandarden vi har i utviklede land.