Mesta gikk i pluss

Mesta-konsernet oppnådde i 2010 et årsresultat på 24 millioner kroner. Det er første gang siden 2007 at Mesta kan vise til positivt årsresultat.

De har et et underliggende negativt resultat fra driften, men konsernet går i pluss etter salgsgevinster og sluttførte tvistesaker.

- Jeg er tilfreds med at Mesta igjen går med overskudd, sier konsernsjef Harald Rafdal.

Konsernet hadde i 2010 en omsetning på 4 514 millioner kroner. Det er en reduksjon fra 5 261 millioner kroner året før og skyldes lavere omsetning i Mesta Entreprenør og Mesta Industri. Samtidig er antallet ansatte redusert fra 2 254 i 2009 til 2 031 i 2010.

Årsresultatet viser en framgang fra tap på -65 millioner kroner i 2009 til et positivt resultat på 24 millioner kroner i 2010. Også ordrereserven viser en positiv utvikling. Per 31.12.2010 var ordrereserven på 5 879 millioner kroner mot 4 922 millioner kroner ved utgangen av 2009. Resultatet er påvirket av salgsgevinster fra salg av eiendom og maskiner, som utgjorde 153 millioner kroner mot 51 millioner kroner i 2009. Korrigert for salgsgevinster og sluttførte tvistesaker i 2009, har konsernet  et underliggende negativt resultat fra driften, men forbedringen utgjør om lag 60 millioner kroner.

- Mesta har et meget solid økonomisk fundament. Likviditeten er god og konsernet har en trekkfasilitet på 600 millioner kroner som heller ikke i 2010 har vært benyttet. Egenkapitalandelen er også god og var pr. 31.12.2010 på 43 prosent, heter det i en melding fra selskapet.

- Lavere kostnader og bedre marginer er hovedårsaker til at den underliggende driften er bedre i 2010. Det er positivt at den underliggende driften går bedre, til tross for reduksjonen i omsetning. Det viser at vi er flinke til å tilpasse kostnadene til aktivitetsnivået, påpeker Rafdal.

- Det er gledelig at vi oppnår et positivt resultat i 2010. Selv om det økonomiske resultatet er bedre, er vi fortsatt et godt stykke unna der vi skal være. Selskapene i Mesta har ulike utfordringer, men markedsutsiktene er gode og det forventes ytterligere forbedringer i resultatene i 2011, sier Rafdal.

 

Tall og info hentet fra Mesta.no:


HMS
Mesta kan vise til stor framgang innen HMS i 2010. Utviklingen for H1-verdien er meget positiv med en nedgang fra 9,7 i 2009 til 5,4 i 2010. Også sykefraværet viser en positivt trend, med et sykefravær på 6,3 prosent mot 7,7 prosent året før.

- Dette er en meget tilfredsstillende utvikling og skyldes det økte fokuset vi hadde på dette området i fjor. Nå gjelder det å fortsette det gode arbeidet, slik at skadetallene og sykefraværet senkes ytterligere, sier Rafdal.



Datterselskapene

Mesta Drift
omfatter konsernets største aktivitetsområde og kan i 2010 vise til forbedringer både i forhold til lønnsomhet og ordrereserve, og leverer et positivt årsresulatat. Selskapets viktigste marked er fortsatt driftskontraktene for Statens vegvesen, hvor de også etter anbudsåpningene i 2011 opprettholder en sterk markedsandel på rundt 50 prosent. Markedsutsiktene for Mesta Drift er gode og for inneværende år forventes det økt omsetning og inntjening. 

 

Mesta Entreprenør hadde et utfordrende år i 2010, med en betydelig reduksjon i omsetningen. Dette skyldes overkapasitet i bransjen og meget tøff konkurranse. I tillegg til at enkeltprosjekter gikk dårligere enn kalkulert, førte dette til at selskapet fikk et resultat som ikke er tilfredsstillende. For å bedre lønnsomheten gjennomførte Mesta Entreprenør i 2010 reduksjoner i antallet ansatte og andre kostnadskutt. Dette har gjort selskapet mer konkurransedyktig og ordresituasjonen er tilfredsstillende for innværende år. For 2011 forventes det en omsetning på linje med fjoråret og betydelig bedre lønnsomhet.

 

Mesta Industri fikk en vanskelig start på 2010 med dårlig uttelling på asfaltkontraktene for Statens vegvesen, som er selskapets viktigste marked. Det medvirket til at selskapets omsetning ble halvert sammenlignet med 2009 og med et negativt årsresultat som følge. Til tross for det vanskelige utgangspunktet hadde selskapet en sterk avslutning på 2010. Mesta Industri hadde i mars meget god uttelling i anbudskonkurransene for Statens vegvesens asfaltkontrakter for 2011. 
I desember aksepterte styret i Mesta Konsern et bud fra Lemminkäinen på alle aksjene i Mesta Industri. Salget er nå til godkjenning i Konkurransetilsynet.

 

Mesta Elektro oppnådde et meget godt resultat i 2010 og kan vise til en imponerende resultatmargin. Til tross for en viss reduksjon i omsetning hadde selskapet en sterk resultatframgang. Mesta Elektro kan også vise til en kraftig vekst i ordrereserven. Selskapet forventes å oppnå gode resultater også inneværende år. 

 

 

Mesta Eiendom hadde sterk vekst i både inntekter og resultat i 2010. Denne veksten skyldes i hovedsak salg av fristilte eiendommer som følge av arealeffektivisering i de andre datterselskapene. For de eiendommene Mestas selskaper selv ikke har behov for, gjøres det løpende vurderinger av hvorvidt og når disse skal selges. Selskapets inntekter og resultat vil også i 2011 bli preget av salg av eiendommer.

 

Mesta Verksted opplevde i 2010 en nedgang i omsetning og et resultat som ikke er tilfredsstillende. Reduksjonen i omsetning skyldes mindre kjøp av verkstedtjenester fra andre selskap i Mesta-konsernet, på grunn av en mindre maskinpark i disse selskapene. Bortfallet av denne omsetningen ble delvis erstattet av kjøp fra eksterne kunder. Selskapet arbeider for å øke omsetningen i det eksterne markedet ytterligere. For å bedre lønnsomheten har selskapet i 2010 redusert kostnadene og antallet ansatte. Det forventes at Mesta Verksted forbedrer lønnsomheten i 2011 sammenlignet med fjoråret.  

 

 

Her kan du lese kvartalsrapporten for 4. kvartal 2010 (pdf)