Veidekke tar inneklima-grep

I samarbeid med Astma- og allergiforbundet har Veidekke lansert et eget boligkonsept med fokus på bedre inneklima. Nå innfører de kravene på alle sine egenregi-prosjekt.

Allerede i 2009 startet samarbeidet, og torsdag viste Veidekke frem det ferdigstilte prosjektet Årvollbrinken i Oslo som har fungert som et pilotprosjekt når det gjelder inneklima. Begge parter er fornøyd med resultatet.

Enkle tiltak
- Dette er ikke ”rocket science”, men enkle ting satt i system, sier administrerende direktør Arne Giske i Veidekke Eiendom.

En gjennomgang av boligen viser at sunn fornuft, valg av miljøprodukter og enkelte smarte tekniske løsninger holder. Løsningene spenner fra å bruke miljøvennlig maling samt bygge kjøkken- og klesskapene helt opp til taket (for å unngå støvfeller), til et spesialutviklet baderom med egen tørkenisje for klær og et ventilasjonsanlegg som holder litt høyere standard enn det som er påkrevd.

Også i selve byggeprosessen har håndverkerne hatt fokus på inneklimakravene. Et eksempel på dette er at de har vært ekstra nøye med å støvsuge mellom vegger før de har blitt lukket.

Boligene kommer også med en bruksanvisning på hvordan de som bor der på en enkel måte kan opprettholde det gode inneklimaet. Dette går på alt fra valg av innredning til rengjøringsmetoder.

Veidekke Eiendom er så fornøyd med det nye konseptet at de har bestemt å bygge alle nye egenregi-prosjekt etter samme prinsipp. De sier også at dette ikke skal få noe å si for prisen kunden betaler for boligen, men at byggekostnaden er marginalt større. Veidekke er heller ikke fremmed for å bruke de samme grepene på for eksempel barnehager og skolebygg dersom utbyggeren vil ha det.

Bolig for alle
Astma- og allergiforbundet er også fornøyd med Veidekke-samarbeidet, og føler at de så absolutt har vært med å sette sitt preg på den nye inneklimastandarden.

- Vi vet at ganske mye hadde vært annerledes dersom vi ikke hadde vært med på dette prosjektet, sier generalsekretær Geir Endregard i Astma- og allergiforbundet.

- Samtidig var det viktig for oss at dette skulle bli en bolig for alle, og ikke bare en som er bra for de som har astma- og allergiproblemer, legger han til. Tallenes tale er i alle fall klar, stadig flere utvikler astma og allergier i tidlig alder. I Oslo har hvert femte barn i 10-årsalderen astmaproblemer.

Nå håper han at Veidekke får kommersiell suksess med konseptet og at andre boligutviklere følger etter. Samtidig som kravene til et godt inneklima skal bli en viktigere del av fremtidige veiledere, tekniske forskrifter og standarder.