Framskynder utrulling av ny strømstyringsteknologi

Regjeringen besluttet torsdag å framskynde kravet om utrulling av en ny type teknologi som skal gi automatisk strømstyring i elektrisitetsnettene.

 

Målet er bedre utnyttelse av energien som finnes i kraftnettet i Norge, og å forsøke å presse strømregningene ned.

Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) viser til et forsøk i Malvik kommune i Sør-Trøndelag der AMS-teknologi (avanserte måle- og styringssystemer) har blitt utprøvd. Torsdag holdt han møte om temaet sammen med lokalpolitikere og nettselskaper i Midt-Norge.

– Tapet av strøm i nettet minker, mer kraft gjøres tilgjengelig og strømregningen går ned. Derfor har vi framskyndet kravet om utrulling av denne type teknologi, og begynt i Midt-Norge gjennom å stille krav om at 80 prosent av forbrukerne her skal få AMS innen utgangen av 2013, sier statsråden.

Olje- og energidepartementet har også bedt Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) om å stille krav om at 80 prosent av forbrukerne i resten av landet skal ha installert AMS innen utgangen av 2015.

AMS innebærer at strømleverandørene får bedre informasjon om alle kunders faktiske forbruk til enhver tid. Leverandørene kan dermed benytte AMS til å begrense strømtilgang til kunder i kortere eller lengre perioder ved behov, og dermed redusere behov for reservekapasitet i overføringsnettet. Dette mener Borten Moe er en god løsning for å dempe ekstreme pristopper som Norge opplevde vinteren for ett år siden.