Stor interesse for E6-Dovrebanen

Totalt 20 ulike entreprenørselskaper møtte mandag opp på informasjonsmøtet om Fellesprosjektet E6-Dovrebanen. Utbyggingen av veg og bane er ventet å starte opp om ett års tid.

Oppmøtet på entreprenørmøtet viser at det er stor interesse for å bygge 21 kilometer firefeltsveg og 17 kilometer dobbeltsporet jernbane langs Mjøsa mellom Minnesund og Espa. At interessen er stor, er kanskje ikke så rart da strekningen blir delt inn i tre hovedentrepriser med en total verdi på 7,9 milliarder kroner.

Komplisert prosjekt
Det entreprenørene skal bygge på oppdrag for Fellesprosjektet E6-Dovrebanen, et samarbeidsprosjekt mellom Jernbaneverket og Statens vegvesen, er på flere måter et stort og komplisert prosjekt. En ting er at entreprenørene skal bygge 21 kilometer firefelts veg, 17 kilometer dobbeltsporet jernbane og 17 kilometer lokalveg. Men entreprenørene skal også bygge 3,7 kilometer toløps vegtunneler, 4,6 kilometer ettløps jernbanetunneler og flere ulike strandsonetiltak, i tillegg til å flytte totalt cirka seks millioner kubikkmeter med masse.

Byggestart i april 2012
Dersom alt går etter planen, vil de tre entreprisene knyttet til Fellesprosjektet E6-Dovrebanen ha byggestart i april 2012. Før den tid skal det gjøres noen forberedende arbeider, blant annet skal det bygges ny lokalveg på Espa og gang- og sykkelveg på Minnesund. Det skal gjennomføres avskoging og det skal rives en del hus og hytter. Dette er arbeider som vil gjennomføres i 2011, samtidig som stortingsproposisjonen om finansieringen av firefelts E6 og dobbeltsporet Dovrebane blir behandlet av Stortinget. Det er ventet at de 21 kilometrene firefelts veg åpner for trafikk høsten 2014, mens jernbanebiten åpner i 2015.

Både nasjonale og internasjonale entreprenører
Av de 20 firmaene som møtte opp på informasjonsmøtet på Minnesund, var de fleste store norske entreprenørfirmaene til stede. I tillegg møtte enkelte internasjonale firmaer slik som Bilfinger Berger. Så gjenstår det å se hvor mange entreprenører som leverer tilbud når de tre hovedentreprisene lyses ut i perioden oktober 2011 til januar 2012.