Framtidens Folkehelseinstitutt

Statsbygg setter i gang et ambisiøst arbeid med prosjektering av nytt Nasjonalt folkehelseinstitutt på Lindern i Oslo.

Folkehelseinstituttet skal samlokaliseres, og til det trengs over 50 000 kvadratmeter med avanserte laboratorier og kontorer. Prosjektet skal ha et sterkt miljøfokus, og har som mål å oppfylle miljøkrav ti år fram i tid.

Helse- og omsorgsdepartementet har gitt Statsbygg oppdraget med å prosjektere rehabilitering og nybygg for Folkehelseinstituttet på Lindern i Oslo. Det er behov for å samlokalisere virksomheten, som i dag er spredt rundt i byen. Instituttet har hatt en sterk vekst i arbeidsoppgaver de siste årene, samtidig som bygningsmassen er gammel og uhensiktsmessig. I tillegg forventes veksten for instituttet å fortsette også i årene som kommer. Prosjektet omfatter riving av om lag 18 000 kvadratmeter bygningsmasse og bygging av opp mot 40 000 kvadratmeter nytt bygg. I tillegg skal 7 000 kvadratmeter vernede bygg rehabiliteres.

Miljøambisjoner for framtiden
Helse- og omsorgsdepartementet ønsker å være et foregangseksempel i forhold til energi og miljø i sine bygninger. Det er derfor en ambisjon at bygningsmassen overgår gjeldende minimumskrav i lov og forskrift ved ferdigstillelse. Av hensyn til driften i Folkehelseinstituttet må prosjektet gjennomføres i flere trinn, og siste byggetrinn står derfor neppe ferdig før rundt år 2020. Dette gjør at prosjektet må heve blikket og planlegge for å oppfylle miljøkrav ti år fram i tid.

Utfordrende
- Statsbygg er veldig fornøyd med å få et slikt oppdrag, sier Arnstein Kroglund Fiskum, prosjektleder i Statsbygg. - Å fornye nesten hele bygningsmassen for Folkehelseinstituttet er et veldig spennende og utfordrende prosjekt. Vi synes også at det er veldig bra at departementet ønsker å fokusere på miljø, slik at vi kan la dette gjennomsyre prosjektet. Miljø er et stort satsningsområde for Statsbygg, og dette er et prosjekt som vil gi oss spennende utfordringer.

Videre prosess
Prosjektet har nå utlyst åpen anbudskonkurranse for programmeringsarkitekt.

- Første skritt i prosessen blir nå å konkretisere Folkehelseinstituttets behov og krav. Til dette arbeidet trenger vi dyktige programmeringsarkitekter som kan kjøre en god prosess med de ansatte. Å involvere de ansatte på en produktiv måte i denne prosessen er helt avgjørende for at prosjektet skal lykkes. Det er de ansatte som vet hva som må bygges for at instituttet skal kunne løse sin samfunnsoppgave på en god måte også i framtiden, avslutter Fiskum.