Kriseutvalget mener folk på jobb kan reise

Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til eller opphold i Japan. Kriseutvalget mener folk med nødvendige ærend i Japan, kan reise og oppholde seg der.

UD oppfordrer norske borgere til å følge råd fra lokale myndigheter og følge med på den norske ambassaden i Tokyos hjemmeside for oppdatert informasjon.

UD valgte å endre sin anbefaling på grunn av den uavklarte situasjonen ved kjernekraftverkene.

– Vi har fulgt situasjonen løpende og gir det vi mener er det tryggeste rådet nå, nemlig at vi fraråder reise til og opphold i Japan, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) på en improvisert pressekonferanse i Utenriksdepartementet.

– Japan er et land som mange vanligvis reiser til, det være seg i forretningsøyemed eller som turister. Situasjonen nå er uoversiktlig, åpenbart vanskelig og til en viss grad uforutsigbar. Derfor gir vi et nøkternt råd, understreker Støre.

– Kan bli
Kriseutvalget, som hadde møte hos Statens strålevern tirsdag, er litt mer nyanserte i sine råd.

– Kriseutvalgets vurderinger og råd supplerer og presiserer de reiseråd som allerede er besluttet av Utenriksdepartementet. Reiser til Japan for enkeltindivider med nødvendig arbeid og opphold kan gjennomføres. Nordmenn med nødvendig arbeid i Japan kan etter Kriseutvalgets vurdering bli værende i landet, heter det på Strålevernets nettside.

Fordi foster i første tredel av svangerskapet er følsomme for stråling, anbefaler Kriseutvalget for sikkerhets skyld at gravide ikke oppholder seg i Japan i tiden som kommer. Likevel understreker utvalget at risikoen er svært lav.

Ingen evakuering
Utenriksdepartementet vil ikke iverksette noen evakuering av nordmenn i Japan. Støre oppfordrer alle som oppholder seg i landet til å følge med på informasjon og råd fra japanske myndigheter og hele tiden holde seg oppdatert om situasjonen.

Også ansatte ved Norges ambassade i Japan vurderer situasjonen fortløpende, men UD iverksetter inntil videre heller ingen evakuering av ambassadens ansatte eller familiemedlemmer.

Reiserådet har tidligere vært å unngå reiser som ikke er strengt nødvendige til Tohoku-regionen og områdene Miyagi, Iwate, Aomori, Akita, Yamagata, Tochigi, Ibaraki og Fukushima nordøst for Tokyo.

Også Sverige og Finland endret tirsdag sine reiseråd til Japan.