Suksessformel for kommunale bygg

Det er en kjent sak at mange kommunale bygg forfaller. Både på grunn av dårlig økonomi og manglende profesjonalitet. For første gang har hele 19 kommunale eiendomsforetak gått sammen om å lage en bok for å hjelpe andre kommuner i Norge.

Boka skal utgjøre et nyttig verktøy for å lykkes med den kommunale eiendomsforvaltningen. Erfaringer og gjennomtenkte råd er samlet mellom to permer til glede for alle kommuner som ønsker å håndtere eiendommene sine på en god måte.

En rekke kommuner sliter nemlig med et vedlikeholdsetterslep på byggene sine. Mange leter aktivt etter hvilken verktøykasse som skal til for at kommunen skal få hensiktsmessige, energivennlige og arealeffektive bygg. Dette gjelder også allerede etablerte kommunale eiendomsforetak som ønsker å utvikle seg. I tillegg skal boka være et bidrag til at kommunestyrer som ønsker seg en langsiktig og profesjonell forvaltning av byggene skal kunne få dette til, forteller daglig leder i Kongsberg kommunale eiendomsforetak KF, Bjørg Totland, som er initiativtager og primus motor i arbeidet med å lage boka.

- Som daglig leder i Kongsberg kommunale eiendomsforetak, syntes jeg det var en god ide å samle erfaringene fra de eiendomsforetakene som allerede finnes samt få innspill fra ekspertmiljøer. Hva er utfordringene i kommunal eiendomsforvaltning? Hvilke verktøy er hensiktsmessige? Og hvem må stille disse verktøyene til disposisjon? Slike spørsmål blir besvart i boka, sier Bjørg Totland.

- Lederne i de 19 foretakene har velvillig stilt opp med bidrag til boka og KoBE (Kompetanse for Bedre Eiendomsforvaltning) har bidratt med statlige midler. I tillegg har ulike ekspertmiljøer bidratt. Vi er stolte av hva vi har fått til! Jeg håper rådmenn, kommunestyrerepresentanter og alle andre interesserte vil skaffe seg boka. Enten for å bruke som oppslagsverk med en liste gode råd man kan plukke fra eller for å lese fra perm til perm, avslutter hun.

Temaheftet kan du laste ned her

En trykt utgave kan du få tilgang til gjennom å ta kontakt med Kongsberg kommune